اسکیزوفرنی یک اختلال مزمن مغزی است که کمتر از یک درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند. هذیان، توهم، بینظمی در صحبت کردن، مشکلات فکری و عدم انگیزه از مهمترین علائم بیماری شیزوفرنی است. با این حال، با انجام درمان مناسب، بیشتر علائم اسکیزوفرنی تا حد زیادی بهبود یافته و احتمال عود کاهش پیدا میکند. در مقاله ای که در ادامه مطالعه میکنید؛ نکات مفیدی را برای افرادی که وظیفه ای نگهداری از این بیماران را دارند ذکر کردهایم. خواندن این مقاله به شناخت شما از این بیماری روان گسیختگی کمک میکند و باعث میشود که بتوانید بهتر از بیمار نگهداری کنید.
اسکیزوفرنی (Schizophrenia) همان شیزوفرنی یک بیماری روانی می باشد بیشتر به صورت توهم و تغییر در رفتار و خلق و خو پدیدار می شود افرادی که تحت تاثیر مواد مخدر هستند به این بیماری دچار می شوند افسردگی با این بیماری می تواند همراه باشد و یک نوع از بیماری روان گسیختگی می باشد.
شیزوفرنی یا اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یک اختلال روانی جدی است که در آن فرد مبتلا، واقعیت را به صورت غیرعادی تفسیر میکند. این اختلال ممکن است منجر به ترکیبی از توهم، هذیانگویی و مشکلات فکری و رفتاری شود که عملکرد روزانه را مختل کرده و میتوانند بیمار را از پای دربیاورند. و بیشتر در افراد بزرگسال پدیدار می شود و می توان گفت شاید در کودکی با ما همراه بوده کسانی که وظیفه ای نگهداری از سالمند و پرستار کودک هستند در ادامه همراه ما باشند چون نکات بسیار جذابی را ذکر می کنیم که کمک زیادی به شما می کند.
چند نوع اسکیزوفرنی داریم
بر اساس علائمی که بیمار از خود بروز میدهد؛ پنج نوع مختلف اسکیزوفرنی وجود دارد.
- اسکیزوفرنی پارانوئید که بیشتر در نوجوانی یا جوانی بروز میکند؛ شبیه روان پریشی است. در این بیماری فرد افکار هذیانی مانند اینکه کسی قصد دارد به او آسیب برساند دارد.
- اختلال اسکیزوافکتیو زمانی رخ میدهد که فرد علاوه بر اسکیزوفرنی با افسردگی یا اختلال دوقطبی نیز دست و پنجه نرم میکند. به همین دلیل، فرد مبتلا به اسکیزوافکتیو طیف گستردهای از علائم مانند علائم شیدایی، علائم افسردگی و علائم عمومی مرتبط با اسکیزوفرنی را از خود نشان میدهد.
- اسکیزوفرنی کاتاتونیک شکل نادری از اسکیزوفرنی است که علائمش بیشتر از اعمال فیزیکی افراد قابل تشخیص است تا افکارشان. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی کاتاتونیک اغلب با افرادی اشتباه گرفته میشوند که تحت تأثیر مواد مخدر یا الکل هستند.
- اسکیزوفرنی آشفته که اغلب به هبفرنی نیز شناخته میشود در بین افراد 15 تا 25 ساله رواج دارد. افرادی که به این نوع شیزوفرنی مبتلا هستند اغلب در مهارتهای شناختی خود مانند حافظه، مهارتهای حرکتی، دامنه توجه و هوش مشکل دارند.
- اسکیزوفرنی باقیمانده خفیفترین شکل بیماری شیزوفرنی است. در این فرم از بیماری فرد علائم مثبت اسکیزوفرنی پارانوئید مانند توهمات و تفکر هذیانی ندارد ولی علائم منفی مانند عدم ابراز احساسات و صحبتهای عجیب را از خود نشان میدهد.
اسکیزوفرنی چه علائمی دارد؟
علائم این بیماری به سه دسته عمده زیر تقسیم میشوند:
- علائم مثبت: توهم، مانند شنیدن صداها یا دیدن چیزهایی که وجود ندارند، پارانویا و یا تحریف ادراکات، باورها و رفتارها
- علائم منفی: کاهش توانایی شروع برنامهها، صحبت کردن، ابراز احساسات یا لذت بردن
- علائم بهم ریختگی: اختلال در افکار و صحبتها، مشکل در فکر کردن به شیوه منطقی و گاهی اوقات بروز رفتارهای عجیب و غریب یا حرکات غیر طبیعی
تشخیص اختلال اسکیزوفرنی آیا ممکن است؟
هیچ آزمایش خون یا اسکنی وجود ندارد که بتواند ثابت کند یک فرد مبتلا به روان گسیختگی یا شیزوفرنی است. فقط یک روانپزشک میتواند پس از ارزیابی کامل روانپزشکی تشخیص دهد که بیمار مبتلا به این اختلال است یا خیر. ضمن اینکه علائم بیمار نیز باید حداقل یک ماه ادامه داشته باشد تا پزشک تشخیص به اسکیزوفرنی دهد. چندین اختلال دیگر نیز وجود دارد که علائمشان با علائم اسکیزوفرنی همپوشانی دارند. این موضوع میتواند تشخیص صحیح را دشوار کند.
برای پیشگیری از اسکیزوفرنی چه باید کرد؟
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از اسکیزوفرنی وجود ندارد؛ اما پیگیری برنامه درمانی میتواند به جلوگیری از عود یا بدتر شدن علائم این اختلال کمک کند. علاوه بر این، محققان امیدوارند که تحقیقات جدید اطلاعات مفیدتری را در مورد عوامل خطر ابتلا به شیزوفرنی و روشهای تشخیص و درمان بهتر به آنها ارائه دهند.
درمان اسکیزوفرنی آیا وجود دارد؟
هیچ درمان قطعی برای اسکیزوفرنی وجود ندارد. اما با استفاده از شیوههای درمانی مناسب، میتوان علائم این اختلال را محدود کرد و احتمال عود مجدد را کاهش داد. تجربه هر بیماری از روان گسیختگی متفاوت است. بنابراین درمانها بر اساس شرایط بیمار تجویز میشوند.
از هر 10 نفر که به این اختلال مبتلا هستند؛ یک نفر ممکن است با انجام این شیوههای درمانی بهبودی پایداری داشته باشد و از هر 5 نفر یک نفر ممکن است بهبود قابل توجهی در علائم را تجربه کند. حدود نیمی از افرادی که مبتلا به اسکیزوفرنی تشخیص داده شدهاند نیز میتوانند با استفاده از شیوههای درمانی موجود، مشکلات خود را به عنوان یک بیماری طولانی مدت مدیریت میکنند. رایجترین درمانهایی که برای شیزوفرنی تجویز میشوند؛ دارو درمانی و گفتار درمانی هستند.
- در روش دارو درمانی پزشک معمولا از داروهای ضد روان پریشی برای درمان اسکیزوفرنی استفاده میکند. این داروها میتوانند به کاهش علائم کمک کنند.
- در روش گفتار درمانی که گاهی به عنوان درمان روانی-اجتماعی از آن یاد میشود نیز به بیمار کمک میشود تا بیشتر متوجه افکار و رفتارهای خود شود.
اسکیزوفرنی ارثی است؟
بیشتر پزشکان از ژنتیک به عنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری یاد میکنند. این متخصصان از آنجا که عموما افراد مبتلا یه اسکیزوفرنی سابقه ابتلای خانوادگی دارند به این نتیجه رسیدهاند. اما به طور کلی تصور نمیشود که هیچ ژنی مسئول ایجاد این بیماری باشد. به احتمال زیاد ترکیبهای مختلفی از ژنها، افراد را در برابر این بیماری آسیبپذیرتر میکنند. با این حال، داشتن این ژنها لزوما به این معنی نیست که شما به اسکیزوفرنی مبتلا خواهید شد.
آیا اسکیزوفرنی خطرناک است؟
بیشتر کتابها و فیلمهای مشهور اغلب افراد مبتلا به اسکیزوفرنی و سایر بیماریهای روانی را خطرناک و خشن نشان میدهند. اما این تصور معمولا درست نیست. اکثر افراد مبتلا به اسکیزوفرنی خشن نیستند و رفتارهای پرخطر از خود بروز نمیدهند. معمولا این گروه از بیماران ترجیح میدهند خودشان را از جامعه کنار بکشند و تنها زندگی کنند. فقط وقتی افراد مبتلا به انواع بیماریهای روانی، رفتارهای خطرناک یا خشونتآمیز از خود نشان میدهند که به نقطه روان پریشی رسیده و از اینکه به نوعی توسط اطرافیانشان تهدید شوند هراس دارند. مصرف مواد مخدر یا الکل میتواند این حالت را تشدید کند. از سوی دیگر، افراد مبتلا به بیماری شیزوفرنی میتوانند برای خودشان خطرناک باشند. خودکشی مهمترین عامل مرگ زودرس در میان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است.
کلام آخر
با توجه به اینکه در چند دهه گذشته بیماری روانی بسیار شایع شده است ما در مورد بیماری اسکیزوفرنی صحبت کرده ایم که بیشتر به صورت توهم، هذیانگویی و مشکلات فکری و رفتاری و مختل شدن عملکرد روزانه پدیردار شود و دارای انواع مختلفی مثل اسکیزوفرنی پارانوئید، اختلال اسکیزوافکتیو، اسکیزوفرنی کاتاتونیک، اسکیزوفرنی آشفته، اسکیزوفرنی می باشد که دارای روش درمان و علائم متفاوتی می باشد و شما می توانید نظرات و تجربیات خود را در مورد این بیماری با ما به اشتراک بگذارید و میزان رضایت خود را از مقاله با وارد کردن امتیاز به ما اطلاع دهید.
سلام من 35 ساله هستم و در ایران در خاورمیانه زندگی می کنم. چند سال پیش اسکیزوفرنی گرفتم و چندین بار در بیمارستان بستری شدم و هنوز دارو مصرف می کنم و این در حالی است که هیچ یک از پدر و مادرم به این بیماری مبتلا نشده اند اما یکی از خاله هایم به این بیماری مبتلا شده است. و هنوز بعد از سالها از آن رنج می برد! با اینکه با دارو خوب شده ام اما گاهی حالم خیلی بد است و حتی به زور از خوردن و حرف زدن پرهیز می کنم و فقط آرزوی مرگ دارم… بیشتر بخوانید »
سلام دوست عزیز بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید