مسمومیت دارویی در سالمندان

بیشتر افراد سالمند و سالخورده به دلیل کهولت سن و یا داشتن  بیماری خاص مانند داشتن فشارخون، بیماری قلبی و یا سرطان لازم است که به طور مکرر از دارو مصرف استفاده کنند، اگر استفاده از دارو ها بدون آگاهی باشد و هم زمان استفاده شود ممکن است باعث تداخل و در نتیجه باعث مسمومیت دارویی می شود، اگر تداخل دارویی در سالمندان اتفاق بیفتد مشکلاتی را به وجود می آورد و حتی ممکن است باعث مرگ آن افراد شود.

مصرف دارو درسالمندان بیشتر از افراد دیگر است، بیش از یک چهارم (25 درصد) دارویی که در آمریکا استفاده می شود توسط سالمندان است، پس احتمال اینکه سالمندان بیشتر از بقیه افراد دچار مسمومیت شوند بیشتر است و حتی احتمال مرگ و میر آن ها هم بر اثر مسمومیت دارووی بیشتر است زیرا بدن آن ها ضعیف تر است، به نظر شما برای درمان مسمومیت دارویی لازم است چه چیزی بخوریم ؟ توضیحاتی که لازم است در این مورد بدانیم در متن زیر آمده است.

مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت دارویی در سالمندان

مسمومیت دارو

استفاده کردن هم زمان انواع دارو ها در سالمندان آن ها را بیشتر در معرض خطر تداخل و مسمومیت دارویی قرار می دهد و عارضه هایی را برای آن ها به وجود می آورد، اگر در منزل سالمند دارید و به نگهداری از سالمند در منزل مشغول هستید باید به استفاده از داروها خیلی دقت کنید، در سالمندان تداخل و مسمومیت دارویی چگونه اتفاق می افتد؟ چون اکثر افراد سالمند به فراموشی و آلزایمر مبتلا هستند ممکن است دز تکراری مصرف کنند، یا به دلیل ضعف بینایی در افراد سالمند دارو اشتباه مصرف شود، استفاده کردن داروهای بقیه اعضا خانواده و یا خوردن داروهایی که مصرف خوراکی ندارند باعث مسمومیت می شود.

وقتی سن بالا می رود تغییرات فیزیولوژی در بدن اتفاق می افتد و در نتیجه عملکرد در کلیه و کبد کاهش پیدا می کند پس در فرد سالمند توانایی متابولیزه کردن دارو کاهش پیدا می کند، افراد سالمندی که دچار بیماری سرطان هستند باید شیمی درمانی انجام دهند و چون بیماری های دیگری هم دارند پس داروهای متعددی دارند و احتمال مسمومیت آن ها بیشتر است،در بعضی موارد دارو های معمول سرگیجه در فرد را ناشی می شوند و همین باعث می شود تا فرد سالمند داروی اشتباه دیگری مصرف کند و تداخل اتفاق بیفتد و فرد سالمند دچار مسمومیت شود.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر

انواع مسمومیت دارویی

 اگر فرد سالمند پرستار داشته باشد کمتر دچار مسمومیت می شود، مسمومیت یا به صورت سهوی اتفاق می افتاد یا به صورت عمدی که در بیشتر مواد خصوصا سالمندان دارو را به صورت عمدی استفاده نمی کنند بلکه چیزی که باعث مسمومیت سالمندان عزیز می شود ندانستن زمان و میزان دارو است.

ما در یک مقاله به موضوع  مشکلات مصرف دارو در سالمندان پرداختیم که می توایند آن را مطالعه کنید.

مسمومیت دارویی در بیماران مسن

به نقل از pubmed - کودکان زیر 6 سال در اکثر مسمومیت ها دخیل هستند. با این حال، افراد مسن در مقایسه با افراد جوان بیشتر احتمال دارد به بستری شدن در بیمارستان و مرگ بر اثر مسمومیت ها نیاز داشته باشند. داروها نقش مهمی در مواجهه با مسمومیت بیماران مسن دارند. مسکن ها، داروهای قلبی عروقی، آماده سازی تئوفیلین و داروهای ضد افسردگی و سایر داروهای روانگردان معمولاً در مرگ و میر ناشی از مسمومیت دارویی در آمریکایی های مسن دخیل هستند.
مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت دارویی در سالمندان
 

علایم مسمومیت دارویی

داروها بر روی کل بدن افراد اثر می گذارند پس وقتی مسمومیت اتفاق می افتد با دارو اثرات درمانی دارو بیشتر از زمانی شود که به طور منظم استفاده شده، پس عوارضی که رخ می دهد بارز تر و بیشتر شده است و ممکن است عوارض دیگری داشته باشد که اگر دارو به طور معمولی استفده می شد این عوارض وجود نداشت، مصرف بیش از حد دارو ها در بعضی موارد اثر کم و در بعضی موارد اثر زیاد و شدیدی دارد که حتی اگر خیلی کم هم از مقدار توصیه شده مصرف شود عوارض شدیدی می تواند ایجاد کند و حتی ممکن است مرگ را در پیش داشته باشد.

که این اتفاق بیشتر در سالمندان اتفاق می افتد، بعضی از این مسمومیت ها ممکن بیماری فرد سالمند را تشدید کند مثلا مصرف بیش از حد یک داروی خاص حمله های آسمی یا درد قفسه سینه را بیشتر کند، علائم مسمومیت غذایی به شرح زیر است:

  • تغییر در علائم حیاتی مانند دمای بدن، نبض، تعداد نفس‌ها و فشار خون
  • خواب‌آلودگی، گیجی و کما. در صورتی که محتویات استفراغ وارد ریه شود؛ آسپیراسیون رخ می‌دهد که می‌تواند خطرناک باشد.
  • سردی، خشکی و تعریق پوست
  • تشنج
  • درد قفسه سینه. این نشانه می‌تواند ناشی از آسیب قلبی یا ریوی باشد. تنگی نفس ممکن است خود را به شکل سریع، آهسته، عمیق یا کم عمق شدن تنفس نشان دهد.
  • درد شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال. خروج مدفوع به شکل اسهال خونی از بدن نشانه بسیار خطرناکی است.
مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت دارویی در سالمندان

علائم مسمومیت دارویی در سالمندان

مسمومیت دارویی علائم و نشانه هایی دارد که اگر آن را در فردسالمند مشاهده کردید باید سریع فرد را به مراکز درمانی برسانید کلمه «CLEAR» را فراموش نکنید هرحرف این کلمه برای یکی از علائم مسمومیت دارویی در نظر گرفته شده است.

    • تغییرات ادراکی و شناختی (Cognitive changes)
    • از دست دادن کنترل دفع ادرار و مدفوع (Loss of bladder or bowel control)
    • تغییرات اشتها و خوردن غذا (Eating or appetite changes)
    • تغییرات فعالیت یا انرژی (Activity or energy changes)
    • زمین خوردن مکرر (Recurrent falls)

بعد از این که مسمومیت دارویی سالمندتوسط پزشک تایید شد با توجه به اینکه مسمومیت چه نوعی است احیای قلبی، سم زدایی و درمان می شود، برای اینکه سم از دستگاه گوارش و معده فرد دفع و رفع شود معده فرد را شست و شو داده و از ذغال فعال استفاده می کنند.

اقدامات لازم برای رفع مسمومیت دارویی

درمان مسمومیت و بهبود حال بیمار با توجه به شرایط و میزان استفاده از دارو از فرق می کند، با این حال این اطلاعات همیشه و در هر زمان در دست پرستار سالمند نیست، راه های عمومی که برای هر درمان مسمومیت استفاده می شود به شرح زیر است:

  • تمیز کردن یا قرار دادن لوله در مسیر های هوایی در صورت وجود مشکل تنفسی
  • تجویز زغال فعال برای جذب دارو در دستگاه گوارش
  • القای استفراغ برای خارج کردن دارو از معده
  • پمپاژ معده برای خارج کردن دارو
  • تزریق کردن مایعات به صورت داخل وریدی برای کمک کردن به سرعت بخشیدن به روند دفع دارو
مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت دارویی در سالمندان

به یاد داشته باشید که بدن افراد سالمند و پیر خیلی حساس است و تنها کاری که می توان انجام داد تا زمانی که اورژانس برسد این است که مراقب علائم فرد باشید، اگر این امکان برای شما وجو دارد در طول این مدت با یک پزشک یا پرستار در تماس باشید و تغییر کردن هر نشانه را به پزشک بگویید، اگر بیمار حال عمومی خوبی دارد و توانایی حرکت دارد او را به درمانگاه یا بیمارستان ببرید و اطلاعات لازم برای این که در مسمومیت غذایی چه قرصی بخوریم را دریافت کنید.

چگونه از مسمومیت دارویی در سالمندان پیشگیری کنیم؟

وقتی که پیش پزشک هستید به دارو ها دقت کنید، اگر مشکل یا بیماری دیگری دارید به پزشک بگویید، داروهایی که قبل استفاده کرده اید را به پزشک نشان دهید، اگر دارویی بدون نسخه تهیه شده یا داروی گیاهی مصرف می کنید به پزشک اطلاع دهید تا داروی مناسب را در اختیار شما قرار دهد، در این گونه مواقع بهتر است کسی از خانواده فرد سالمند با او همراه باشد تا اطلاعات دقیقی را به پزشک بدهد.

چیز دیگری که احتمال تداخل و مسمومیت دارویی را کاهش می دهد مراجعه به دکتر های کمتری است وقتی به تعداد زیادی دکتر مراجعه کنید چون دارو ها بیشتر می شود پس احتمال بروز تداخل بیشتر است، بهتر است به پزشک خانوادگی خود مراجعه کنید زیرا او سوابق بیماری و رژیم غذایی فرد را می داند و اطلاع دارد.

وقتی دارو ها را خریدید اطلاعات آن را بخوانید تا اگر عوارضی به همراه دارد از آن آگاه باشید، مثلا بعضی دارو ها را باید قبل از صبحانه و به صورت ناشتا خورد، بعضی از دارو ها فقط باید با آب خورده شوند در حالی که بعضی از دارو ها را می توان با آب میوه یا شیر خورد، سالمندانی که خودشان دارو مصرف می کنند بهتر است که جعبه دارویی داشته باشند چون این جعبه ها به تعداد روز های هفته تقسیم شده و زمان صبح و ظهر و شب را هم نشان می دهد در نتیجه در مصرف دارو کمتر اشتباه و خطا پیش می آید.

مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت دارویی در سالمندان

روش های جلوگیری از مسمومیت دارویی

رعایت نکاتی که در زیر آورده شده است می تواند از بروز مسمومیت به حد زیادی جلوگیری کند:

  • فقط داروهایی که توسط دکتر فرد سالمند توصیه و تجویز شده را به او بدهید، استفاده غلط یا زیاد دارو ها یا داروی خارج از نسخه می تواند باعث مسمومیت شود.
  • برای اینکه دارو سریع تر یا قوی تر عمل کند مقدار بیشتری از دوز توصیه شده توسط پزشک را به فرد سالمند ندهید.
  • به حرف افرادی که غیر متخصص هستند در مورد مصرف دارو گوش ندهید
  • دارو های تجویزی مخصوصا مسکن‌های تجویزی مانند داروهای حاوی متادون، هیدروکودون یا اکسی کدون، دارو های خارج از نسخه از جمله مسکن‌های ضد درد یا تب‌بر و داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی، ویتامین‌ها و گیاهان دارویی را در مکان امنی نگهداری کنید.
  • زمانی که به فرد سالمند دارو می دهید از دستورالعملی که روی آن نوشته پیروی کنید تمام مطالب و برچسب های هشدار دهنده روی دارو را با دقت مطالعه کنید.
  • اگر قرار است فرد سالمند دارویی را در نیمه شب استفاده کند؛ حتما در زمان مصرف چراغ اتاق او را روشن کنید تا داروی اشتباهی را به او ندهید.
  • داروها را در بطری یا پوشش اصلی خودشان نگهداری کنید.
  • داروهای تجویزی استفاده نشده، غیر ضروری یا تاریخ مصرف گذشته را دور بریزید.
  • داروی مسمومیت و قرص مسمومیت را که پزشک تجویز کرده است را استفاده کنید.

در این مطلب به شما آموختیم که چگونه مسمومیت دارویی را از بین ببریم، امیدواریم که از این مطلب لذت کافی برده باشید، در صورت نیاز به پرستار سالمند با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
انتشار یافته: 9
  1. کریم یوسفی 2 سال قبل

    قیمت پرستار کودک 8 ساعته توی تهران چقدره؟

  2. کاظم آدینه 2 سال قبل

    میتونیم توی سپید گستر
    شما مطلب بنویسیم؟

  3. مهدی آدینه 1 سال قبل

    حقوق پرستار خانم مبتلا به ام اس در تهران چقدر است؟

  4. خلیل یوسفی 1 سال قبل

    اگر برای مدت یک ماه نیاز به سی پپ داشته باشیم میتونیم اون رو برای همین مدت زمان اجاره کنیم؟

  5. یوسف عسکری 1 سال قبل

    مطلب مفید و جذابی بود ممنون از شما

  6. بهنام خوئینی ها 1 سال قبل

    چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم

  7. امیرحسین محرابی 1 سال قبل

    سلام نگهداری از نوزاد هم انجام میدن پرستارتون؟نوزادی که کولیک دارد؟

  8. مجتبی حسین زاده 1 سال قبل

    این مطلب حرف نداشت

  9. ایمان فرهادی 1 سال قبل

    من خودم یه مدت پرستار سالمند بودم این موسسه واقعا حرفه ای و متخصصن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با رعایت موارد اخلاقی وارد نمایید