هر آنچه باید در مورد شکستگی لگن بدانید!

یک مجموعه ای از استخوان که به شکل حلقه ای در سطح باسن قرار گرفته اند و از چند استخوان  جدا تشکیل شده اند لگن نام دارند، شکستگی لگن به معنی شکستگی هر کدام از این استخوان ها است، بعضی از این شکستگی ها می تواند شکستگی چند استخوان با هم باشد، در این شرایط وضعیت فرد بیمار خیلی جدی و اساسی است چون استخوان ها از محل و جای خودشان بیرون می آیند و خارج می شوند، اگر لگن دچار شکستگی شود چه اتفاقی می افتد؟ چرا شکستگی لگن باعث مرگ می شود؟ چه مدت طول می کشد تا بهبود یابد؟ علائم و نشانه های این شکستگی در افراد سالمند چیست؟ ما در ادامه انواع شکستگی، علائم و نشانه های آن و راه و روش درمان را توضیح می دهیم.

روش‌های جلوگیری از شکستگی لگن چیست؟

هر آنچه باید در مورد شکستگی لگن بدانید!
هر آنچه باید در مورد شکستگی لگن بدانید!

شکستگی لگن چیست؟

لگن گروهی از استخوان‌ های پروانه‌ای شکل در قاعده ستون فقرات انسان است، این بخش از 3 استخوان‌ پوبیس، ایلیوم و ایسکیم تشکیل شده است که با رباط‌ ها‌ی خیلی محکم به یکدیگر چسبیده و کمربند استخوان لگن را می سازند، این استخوان ها یک حفره در مرکز خود دارند و به وسیله دو استخوان حلقه‌ای کوچک‌ از مثانه، روده کوچک و روده بزرگ محافظت و مراقبت می‌کنند.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

این شکستگی خیلی کم اتفاق می افتد و شدت این شکستگی از نوع خفیف ( اگر به صورت جزئی شکسته شود) تا شدید (اگر استخوان بزرگ دچار شکستگی شود) مختلف و متفاوت است، با توجه به شکل استخوان و ساختار استخوان هایی که در این قسمت است، حلقه های استخوان لگن اغلب در بیش تر از یک ناحیه دچار شکستگی می شوند.

شکستگی خفیف لگن انواع متفاوتی دارد که ممکن است به دلیل یک فعالیت کوچک همانند آرام دویدن رخ دهد، در این شرایط ممکن است شکستگی بیمار در چند هفته بدون جراحی درمان شود، اما شکستگی جدی در لگن می‌تواند تهدید کننده جان افراد باشد زیرا خطر آسیب رسیدن به اندام‌ هایی که لگن از آنها محافظت می‌ کند بسیار زیاد است، شکستگی های شدید بیشتر نیاز دارد به مراقبت های سریع پزشکی، درمان فیزیک طولانی و در مواردی کمک های توان بخشی.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر

شکستگی لگن

به نقل از ncbi – شکستگی لگن شامل آسیب به استخوان های لگن ، ساکروم یا کوکیکس است – سازه های استخوانی که حلقه لگن را تشکیل می دهند. با توجه به یکپارچگی ساختاری و مکانیکی ذاتی این حلقه ، لگن یک ساختار بسیار پایدار است. بنابراین ، شکستگی لگن بیشتر در تنظیم یک تروما با تأثیر زیاد رخ می دهد و اغلب با شکستگی های اضافی یا صدمات در جای دیگر بدن همراه است. این فعالیت نحوه مشکوک و تشخیص شکستگی لگن ، نحوه ارزیابی آنها و نحوه مدیریت مناسب آنها را توصیف می کند. در ادامه نقش تیم بین حرفه ای در مراقبت از بیماران با این بیماری را برجسته می کند.

شکستگی لگن به دو شکل اتفاق می‌افتد:

  • شکستگی ثابت و پایدار: در آن لگن از یک نقطه دچار شکستگی می شود، بنابراین خونریزی محدود و کم بوده و استخوان‌ها‌ در جای خود ثابت باقی می‌مانند و تکان نمی خورند.
  • شکستگی ناپایدار: در آن دو یا چند شکستگی در حلقه لگن رخ می دهد که خونریزی آن متوسط ​​تا شدید است.

انواع شکستگی لگن

لگن از 3 استخوان ایلیوم، ایسکیوم و پوبیس به وجود آمده است، رباط‌ هایی در این قسمت از بدن وجود دارند که این استخوان‌ ها را به ساکروم در قسمت پایین ستون فقرات متصل می‌کنند، وظیفه اصلی و مهم این بخش از بدن، محکم و سفت نگه داشتن بالا تنه و حفظ کردن تعادل آن است، علاوه بر این که این بخش از چند اندام گوارشی و تولید مثل حفاظت می کند، محل متصل شدن خیلی از عضله ها، رگ های خونی بدن و اعصاب است، 

ضمن اینکه لگن، از چندین اندام گوارشی و تولید مثل نیز محافظت می‌کند و محل اتصال بسیاری از عضلات، رگ‌ های خونی و اعصاب بدن است، بر اساس نوع استخوانی که در لگن آسیب دیده است و فشاری که به آن وارد می شود، می شود شکستگی لگن را به دسته‌های زیر تقسیم کرد:

شکستگی ایلیوم:

استخوان ایلیوم شبیه به بال پروانه است، در 2 سمت بدن و در بالای پاها قرار دارد، علائم شکسته شدن این استخوان با توجه به میزان آسیب وارده فرق دارد اما معمولا درد شدید در کشاله ران یا لگن، ورم کردن و کبودی روی پوست و ناتوانی در فشار ورد کردن و وزن خود را روی لگن انداختن از علائم و نشانه های آن است.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

شکستگی ایسکیوم و پوبیس:

در زیر هر استخوان ایلیوم یک ساختار حلقه ای شکل وجود دارد که از ایسکیوم و استخوان های ناحیه ی شرمگاهی به وجود آمده است، بیشتر شکستگی های مربوط به این ناحیه به دلیل زمین خوردن است، ولی در بعضی از ورزشکارانی که جوان هستند  احتمال دارد به دلیل انقباض های شدید و ناگهانی عضله های متصل به لگن باعث شکستگی شود، علائم و نشانه های شکستگی این قسمت به اندازه و میزان آسیب دیدگی بستگی دارد، از علائم این شکستگی می توان به درد در زمان حرکت کردن، تورم و کبودی قابل توجهی در لگن اشاره کرد.

استابولوم:

شکستگی در استابولوم (حفره‌ای که در هر دو طرف لگن قرار دارد) نسبت به بقیه ی شکستگی‌ های لگن کمتر رایج  است و معمولا به دلیل سانحه ی رانندگی یا سقوط کردن از ارتفاع و بنابراین آسیب دیدن استخوان‌های دیگر و ساختارهای نرم داخل و اطراف لگن اتفاق می افتد.

شکستگی‌های استرسی:

این شکستگی ها به دلیل فعالیت های مداومی است که فشار بسیاری را به همراه دارد، در کسانی که پوکی استخوان دارند، این شکستگی ها احتمال دارد به دلیل حرکت های روزمزه و ساده باشد، دردی که در قسمت لگن یا کشاله ران وجود دارد و معمولا در زمان حرکت یا ورزش بدتر می شود یا این که حتی در وقت استراحت کردن هم حس می شود و یا ورم کردن و حساسیت پوست اطراف استخوان آسیب دیده از علائم و نشانه های این شکستگی هستند.

نشانه ها و علائم شکستگی لگن

شکستگی لگن تقریبا همیشه درد را به همراه خود دارد، این درد با حرکت دادن لگن یا سعی کردن برای راه رفتن شدت می یابد، بیشتر بیماران معتقد هستند زمانی که لگن یا زانوی خود را در یک موقعیت مخصوص به صورت خم قرار می دهند، از میزان دردشان کاسته می شود، برخی از بیماران ممکن است تورم یا کبودی را نیز در ناحیه لگن تجربه کنند، علائم شکستگی لگن در جوانان با علائم شکستن لگن در سالمندان تفاوتی ندارد.

افرادی که لگن شان آسیب می بیند توانایی حرکت کردن ندارند، در کشاله ران شان درد شدیدی را تجربه می کنند، توانایی تحمل وزن پایی که لگنش دچار آسیب شده را از دست می دهند، در اطراف لگن آسیب دیده کبودی و تورم مشاهده می شود، در صورتی که مفصل ران چرخیده شود درد و ناراحتی اش افزایش پیدا می کند

علت شکستگی لگن

شکستگی لگن معمولا ناشی از وارد آمدن یک نیروی زیاد به این اندام است، تصادف کردن در رانندگی و سقوط کردن از نردبان 2 دلیل اصلی شکستگی لگن هستند، در کنار این موارد گاهی شکستگی لگن به دلیل ضعف استخوان‌ ها رخ می‌دهد، این دلیل در بین افراد سالمند که استخوان‌ آن ها به دلیل پوکی استخوان ضعیف شده است، رواج بیشتری دارد، خیلی کم ممکن است این شکستگی در اثر جدا شدن تکه ای از استخوان ایسکیوم از قسمت اتصال همسترینگ به استخوان اتفاق بیفتد، این نوع شکستگی، آولژن نام دارد و اغلب در میان افراد ورزشکاری که در حال رشد هستند شیوع دارد، شکستگی آولژن معمولا باعث ناپایداری لگن نمی شود و به اندام های داخلی آسیب نمی زند.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

شکستگی لگن در چه سنی شایع‌تر است؟

شکستگی های جدی و قابل توجه لگن می تواند در هر کسی که به آن ضربه جدی وارد شود رخ دهد، شکستگی هایی که شدت آن کم است و پایدار هستند معمولا در سالمندان، به خصوص کسانی که استخوان های نازک دارند و یا دچار پوکی استخوان هستند دیده می شود، شکستگی های ابولسیوس که به خاطر آن تاندون یا رباطی که به استخوان وصل است باعث خارج شدن قسمتی از استخوان شکسته می شود، در افراد ورزشکار و جوان مرسوم است، شکستگی های استرسی در اصل نوعی شکستگی ناقص هستند که به شکل یک ترک کوچک در استخوان فرد نمایان می شوند که معمولا در افراد دونده مرسوم است.

دلایل شکستگی لگن چیست؟

شکستگی های اصلی لگن به خاطر ضربه ها و آسیب های بزرگی همچون تصادف رانندگی در جاده ها، سقوط کردن از ارتفاع و زمین خوردن رخ می دهند، شکستگی هایی که به دلیل آسیب های شدید یا حادثه های ناگوار همانند شکستگی لگن در تصادف اکثرا ناپایدار هستند و درمان فوری و بستری شدن در بیمارستان را لازم دارند، در شکستگی های خفیف لگن استخوان جا به جا نمی شود و می تواند بعد از زمین خوردن یا سر خوردن در افراد، به خصوص سالمندانی که پوکی استخوان دارند رخ دهد، به همین خاطر این شکستگی های پایدار که دردناک هم هستند اغلب در سالمندانی رخ می دهد که استخوان آن ها نازک و متخلخل دارند.

ما یک مقاله در مورد بیماری پارکینسون داریم که می توانید آن را مطالعه کنید.

تشخیص شکستگی‌های لگن

متخصصان ارتوپدی معمولا می‌توانند به آسودگی و به وسیله ی آزمایش‌های تصویربرداری مثل عکس رادیو لوژی، MRI، سی‌تی اسکن و اسکن استخوان، محل شکستگی، تعداد استخوان‌های آسیب دیده و این که آیا آسیبی به بافت‌های نرم اطراف مانند تاندون‌ها، رباط‌ها، عروق خونی یا اعصاب وارد شده است یا خیر را مشخص کنند.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

روش‌های جلوگیری از شکستگی لگن چیست؟

  • چون بیشتر شکستگی ها به دلیل ضربه به استخوان ها رخ می دهند، با انجام دادن کارهایی می توان آسیب شکستگی ها را خیلی کم کرد، استفاده کردن از وسایل کمک حرکتی همانند عصا و واکر برای افراد مسن می تواند در پیشگیری کردن از شکستن لگن اثر داشته باشد
  • بهره‌مندی از تجهیزات ایمنی در هنگام رانندگی مانند کمربند ایمنی و سیستم‌ها‌ی حفاظتی تعبیه شده در خودرو مانند کیسه‌ها‌ی هوا نیز در جلوگیری از وقوع این اتفاق کارساز خواهند بود، رانندگی با سرعت مطمئنه و رعایت قوانین گام موثری است که می‌تواند جان افراد را حفظ کند
  • رعایت کردن و به کار گرفتن روش هایی که خطر سقوط را کم می کند ( حفاظ گذاشتن در ساختمان و مکان هایی که ارتفاع دارند).
  • رعایت کردن قانون های محافظت شخصی و حفاظت و ایمنی برای افراد سوار کار
  • استفاده از مکمل‌ها‌ی دارویی برای بهبود پوکی استخوان
  • بهره بردن از راه های کادر درمانی و فیزیو تراپی برای افرادی که در تعادل و حرکت دچار مشکل هستند

روش‌ها‌ی درمانی بیمار مبتلا به شکستگی لگن

بسیاری از شکستگی‌ها‌ی پایدار و سطحی لگن، بدون جراحی درمان می‌شوند، خیلی از افراد بیمار زمانی که مشکل آن ها مشخص می شود، به جراحی نیازی ندارند، به دلیل این که شکستگی این افراد خطرناک نیست و به صورت خود به خود درمان می شوند، همچنین اگر شکستگی ها به یکدیگر نزدیک باشند و در سطح این اتفاق افتاده باشد ممکن است آسیب خود به خود درمان شود و نیازی به جراحی وجود نداشته باشد.

برعکس احتمال دارد فرد بیمار دارای شکستگی هایی باشد که خیلی شدید بوده و یا به خاطر آسیب های مهم و جدی به اعضای داخل بدن بیمار، فرد نیاز به جراحی داشته باشد، تشخیص دادن نوع شکستگی که اتفاق افتاده است و روشی برای بهبودی آن فقط باید توسط پزشک متخصص انجام شود.

درمان شکستگی لگن بدون جراحی

اگر این شکستگی باعث جا به جا شدن استخوان نشده باشد و قسمت های صدمه دیده در جای خود بمانند، احتمال دارد درمان هایی که تهاجمی نیستند برای سرعت دادن به درمان فرد بیمار توسط پزشک او تجویز و توصیه شود.

  • اصلاح فعالیت
  • تحریک الکترونیکی و اولتراسونیک استخوان
  • فیزیوتراپی
  • داروهای ضد درد

فیزیوتراپی و باز توانی

همان گونه که گفته شد، یک روش غیر تهاجمی برای درمان کردن این شکستگی ها، انجام دادن فیزیوتراپی زیر نظر یک پزشک متخصص است، این پزشکان معمولا بعد از این که آسیب دیدگی استخوان لگن شروع به درمان و بهبودی کرد، از یک سری تمرین های خاص برای سریع شدن این کار بهره می برند، این تمرین های ورزشی که علمی هستند و همین طور دقیق و حساب شده، تقریبا عمل باز توانی را انجام داده و به حفظ کردن دامنه ی حرکتی بدن و بهبود یافتن قدرت مفصل ها و عضله های کنار آن کمک می کنند، مثلا بالا آوردن ساق پا و ایجاد کردن کشش در همسترینگ توانایی این را دارد که از ضعیف شدن و یا سفت شدن ماهیچه های همسترینگ و وارد شدن فشار و وزن بیش از حد به استخوان های صدمه دیده پیشگیری کند.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

فیزیوتراپی در منزل احتمال دارد به بهبود پیدا کردن شکستگی، با توجه به زمانی که تحرک ندارید بیشتر کمک کند، کلا انجام ورزش و داشتن تحرک، باعث زیاد شدن جریان خون می شود، همان گونه که می دانید خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی است، در نتیجه ورزش کردن باعث رسیدن اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به قسمت های صدمه دیده ی استخوان است.

بیشتر پزشکان، مخصوصا به بیماران سالمند پیشنهاد و توصیه می کنند که پس از جراحی کردن و باز کردن گچ و آتل از فیزیوتراپی که بسیار مفید است برای درمان و بهبودی سریع تر استخوان بهره بگیرند، انجام دادن این ورزش ها و درمان هایی که بر اساس علم است می تواند به فرد بیمار یاری برساند که زودتر به فعالیت های عادی خود برگردد، علاوه بر این انجام این روش درمانی، ماهیچه های پا، پشت و شکم را تقویت می کند، این روش درمانی انعطاف پذیری عضله ها که به خاطر استفاده کردن از گچ و آتل کم شده است را زیاد می کند، همچنین توانایی بازیابی کردن دامنه حرکتی مفصل صدمه دیده را دارد، تعداد جلسه های فیزیوتراپی که برای برگشتن به فعالیت های عادی مورد نیاز است، به محل و اندازه ی آسیب دیدگی و مدت زمانی که شکستگی را ول کرده بودید بستگی دارد.

مراقبت از بیمار مبتلا به شکستگی لگن در منزل

استراحت کردن و مصرف کردن مسکن ها تنها درمان برای 2 تا 3 روز اول شکستگی در نوع خفیف آن است، به همین دلیل با استراحت کردن فعالیت خود را کم کنید تا درد شما کم شود، در این چند روز استحمام  و مصرف وعده های غذایی مفید به فرد در درمان سریع تر کمک می کند، استفاده کردن از لگن احتمال دارد راحت تر از بلند شدن برای استفاده کردن از دسشویی باشد، ولی سعی کنید در سریع ترین زمان ممکن نشستن و پیاده روی کردن را آغاز کنید تا از مشکلات دیگری که به استراحت کردن طولانی مرتبط است مانند ضعف عضلانی، سفتی و کمر درد، لخته شدن خون در پاها و … پیشگیری شود، استفاده کردن از واکر یا عصا در چند هفته نخست راه رفتن را برای فرد بیمار راحت تر می کند.

در دو روز اول بعد از صدمه دیدن ممکن است تورم موضعی و کبودی روی پوست لگن وجود داشته باشد، برای کم کردن درد و تورم هر یک تا دو ساعت یک بار یک کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه روی قسمتی که آسیب دیده قرار دهید، برای این که یک کیسه یخ تهیه کنید، یخ ها را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و در آن را خوب ببندید، حالا کیسه یخ را در یک پارچه یا حوله ی تمیز بگذارید و بعد آن را در محل آسیب دیده قرار دهید، اصلا یخ یا کیسه یخ را به صورت مستقیم روی پوست نگذارید.

شکستگی لگن
شکستگی لگن

برای این که درد را کنترل کنید داروهای مسکن را طبق دستور پزشک استفاده کنید، اگر طی زمان درد شما کم نشد می توانید به پزشک خود تماس حاصل کنید، در این شرایط احتمال دارد که دوز داروی مصرفی شما تغییر کند یا این که داروی قوی تری تجویز شود، اگر بیماری مزمن کلیوی یا کبدی دارید حتما قبل از استفاده از مسکن با پزشک خودد مشورت کنید.

مراقبت از بیمار مبتلا به شکستگی لگن در بیمارستان

مدت زمانی که فردی که دچار شکستگی شده لازم است در بیمارستان بستری باشد، به شرایط جسمی و حرکتی وی وابسته است، ولی معمولا در شکستگی هایی که شدید و ناپایدار است، بین 1 تا 2 هفته بعد از جراحی فرد باید در بیمارستان باشد، آزمایشات نشان داده است که جراحی سریع به همراه برنامه توانبخشی که فورا بعد از جراحی شروع شود، توانایی این را دارد که سرعت درمان و بهبودی را زیاد کند، یک مرکز مراقبتی و پرستاری با استفاده کردن از تیم پزشکی و پرستاری با تجربه می توانند به همه در همه ی سن ها که به خاطر تصادف، بیماری یا پیری به شکستگی لگن دچار شده ند و نمی توانند کار های روزمزه ی خود را انجام دهند، کمک کند تا کار هایشان را انجام دهند.

کلام آخر

شرکت سپید گستر، ارائه دهنده انواع خدمات پرستار کودک در منزل، نگهداری از سالمند، پرستاری در منزل و … است که شما می توانید برای ارتباط با مشاوران ما در ارتباط باشید تا آنها به صورت رایگان به شما مشاوره بدهند و انتخاب درستی را داشته باشید و اگر نظر و درخواستی دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید برای ارتباط و تعامل بیشتری میزان رضایت خود را از مقاله وارد کنید.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
انتشار یافته: 8
  1. مرتضی دستغیب 2 سال قبل

    من شرکت شمارو به همه کسایی که دارن نظرات را میخونن و میبینن پیشنهاد می کنم

  2. عباس عابدی 2 سال قبل

    بردن کودک به مدرسه هم از وظایف پرستار کودک محسوب می شود؟

  3. محمد رسولی 2 سال قبل

    سلام مرکز شما تجهیزات پزشکی هم اجاره می دهد؟

  4. سیدعلی 2 سال قبل

    چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم

  5. سیدحسین بیات 2 سال قبل

    به جرات میتونم بگم از بهترین هایید

  6. 2 سال قبل

    سپید گستر
    شما رو به همه دوستام معرفی کردم واقعا عالی هستید

  7. مهناز برزگر 4 ماه قبل

    سلام لگن رو که عمل کنیم چند وقت طول می کشه تا کامل خوب بشه؟

    1. sepidgostar 4 ماه قبل

      عرض ادب و احترام بهبودی لگن بعد از عمل جراحی 8 تا 12 هفته طول می کشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با رعایت موارد اخلاقی وارد نمایید