بیماری پنهان دیابت در کودکان

یکی دیگر از بیماری هایی که مزمن است و شایع در بین کودکان، دیابت است، خیلی از کودکان از زمانی که به دنیا می آیند با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، به بیماری آن ها دیابت نوع 1 کودکان گفته می شود، دیابت نوع 2 در کودکان خیلی کمتر اتفاق می افتد، ولی امکان آن هست، در زمان های گذشته دیابت نوع 2 بیشتر در کسانی رخ می داد که بالاتر از سنین میانسالی بودند، ولی امروزه متاسفانه بعضی از کودکان به این بیماری مبتلا می شوند.

درست است که دیابت درمان کامل ندارد اما تقریبا کاملا می شود آن را کنترل کرد، در نتیجه کودکان و حتی بزرگسالانی که دیابت دارند اگر رژیم غذایی خود را رعایت کنند و دارو درمانی را هم انجام بدهند می توانند زندگی طبیعی و سالمی را داشته باشند.

در این مقاله وب‌ سایت سپیدگستر می‌خواهیم درباره دیابت در کودکان نکاتی را در اختیار شما بگذاریم تا برای نگهداری از کودک مبتلا به این نوع بیماری اطلاعات بیشتری داشته باشید.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر

دیابت کودکان چیست؟

این بیماری از چه سنی در کودکان آغاز می شود؟ این بیماری یک بیماری رایج در بین افراد بزرگسال و کودک است و در خیلی از موارد به صورت ارثی یا به دلیل نقصی که در عملکرد بخشی از اعضای بدن ایجاد می شود رخ می دهد، وقتی که بدن نتواند از غذاهایی که میخوریم استفاده کند و نتواند قندی که در خون وجود دارد را تبدیل به انرژی کند، کودک مبتلا به دیابت می باشد.

اگر کسی هستید که از کودک مراقبت می کنید یا پرستار او هستید باید این موضوع را بدانید که معمولا بدن کودکان دیابتی نمی تواند انسولین لازم برای مصرف گلوکز را بسازد پس نمی تواند از گلوکز استفاده کند، در نتیجه قند و گلوکز مصرفی در بدن را نمی شود به انرژی تبدیل کرد میزان قند در خون زیاد می شود، در این شرایط است که بدن علائمی را از خود نشان می دهد که یعنی قند خون  در فرد بالا است.

در بعضی از کودکان نشانه های قند خون از زمان شیرخوارگی و نوزادی بروز می کند، در این افراد، بدن نمی تواند تجزیه گلوکز موجود در شیر مادر را انجام دهد و چون انسولین تولید نمی شود، نوزاد قند خون بالایی دارد، به همین دلیل لازم است به طور مرتب سطح قند خون این نوزادان کنترل شود و از روش های پزشکی برای کاهش قند خون استفاده شود.

ما در یک مقاله به صورت کامل به موضوع “ دیابت سالمند ” پرداختیم که می تواند آن را مطالعه کنید.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان

کودکان و دیابت

به نقل از diabetes - داشتن یک کودک مبتلا به دیابت گاهی اوقات ممکن است سخت باشد.احتمالاً فرزند شما برای درمان آن باید انسولین مصرف کند. آنها یا از یک سرنگ یا یک پمپ استفاده می کنند و در نهایت می توانند این کار را خودشان با کمک شما انجام دهند.

چرا کودکان دچار دیابت می شوند

علم پزشکی هنوز نتوانسته است به درستی علت دیابت در کودکان را تعیین کند، دیابت نوع 1 از بدو تولد ایجاد شده است، تقریبا هیچ نشانه ای از عامل ها و دلایل ژنتیکی نیست، در واقع، اگرچه برخی از کودکان با سابقه خانوادگی این بیماری ممکن است از این مشکل رنج ببرند و وجود کودکان مبتلا بدون سابقه خانوادگی به این معنی است که عوامل ژنتیکی را نمی توان به طور کامل توضیح داد.

همانطور که گفتیم دیابت نوع 2 در کودکان در سال های اخیر رو به افزایش بوده است، بروز دیابت نوع 2 به طور منطقی با ژنتک مرتبط است، بنابراین اگر والدین و بستگان درجه یک نوزاد مبتلا به این بیماری باشند، خطر بروز این بیماری در کودکان بیشتر از سایر کودکان است.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان
همچنین شواهد ژنتیکی نشان می دهد که آسیایی ها و آفریقایی ها بیش از هر نژاد دیگری در جهان از دیابت نوع 2 رنج می برند و به آن دچار می شوند.
همچنین لازم است بدانید که اگرچه کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 با محدودیت های زیادی در مصرف مواد قندی روبه رو هستند، اما این تصور که علت دیابت در کودکان زیاده روی در مصرف شیرینی جات است غلط است.

همانطور که گفته شد دیابت یک مریضی ژنیتیک ایت که باید در دوران بارداری بسیار مراقب و پیگیر بود.

علائم دیابت در کودکان

پیدا کردن علل این بیماری کاری بسیار خاص و پیچیده است، در نتیجه توصیه کارشناسان، اگر می‌توانید به سرعت علائم و نشانه‌های دیابت را در کودکان تشخیص دهید، به جای دلایل، روی علائم تمرکز کنید، این بیماری کاملا قابل کنترل است، به همین دلیل توجه به برخی از علائم دیابت در کودکان و به علائم دیابت در کودکان زیر 5 سال می تواند بسیار مفید باشد.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان

دیابت نوع 1 در کودکان معمولاً علائم خود را در مدت زمان کوتاهی (حدود چند هفته) نشان می دهد، کاهش وزن ناگهانی، زیاد شدن ادرار و تکرر ادرار، افزایش گرسنگی، تشنگی مداوم، احساس خستگی بیشتر از حد معمول و بوی شیرین در دهان نشانه هایی هستند که باید آن ها را در فرزندان خود جدی بگیرید، کودکان را برای معاینه بیشتر نزد یک متخصص ببرید.

پرستار کودک باید تمام این علائم و نشانه ها را زیر نظر بگیرد و علائم و علت دیابت در کودکان و نوجوانان را به صورت کامل بداند.

دیابت نوع 2 در کودکان اغلب در مدت زمان طولانی تری ایجاد می شود و به همین خاطر سرعت بروز علائم آن کمتر است، بنابراین علائمی آن مانند خشکی چشم، تاری دید، خستگی مزمن، خستگی بی دلیل، تاخیر در بهبود زخم، کاهش وزن بی دلیل و خارش اندام تناسلی ،شب ادراری و تکرر ادرار می تواند از علائم شروع دیابت نوع 2 در کودکان باشد، در این صورت کودک شما باید در اسرع وقت توسط پزشک متخصص معاینه شود.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان

تشخیص دیابت در کودکان

اگر پرستار کودک یا مسئول نگهداری از کودک هستید، باید بدانید که تشخیص به موقع دیابت در کودکان و دانستن علائم این بیماری می تواند بیماری های کودک را کنترل کرده و باعث سلامت کودک شود، علائم اولیه دیابت در کودکان مبتلا به دیابت عبارت اند از: ادرار زیاد، افزایش اشتها، کاهش وزن ناگهانی، سردرد و تاری دید، تشنگی شدید و بوی میوه در دهان، کودکان مبتلا به دیابت اغلب زودتر از همسالان خود خسته می شوند.

این به این دلیل است که بدن قادر به استفاده از گلوکز برای تولید انرژی نیست، به عنوان یک پرستار اطفال باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که بیشتر دختران مبتلا به دیابت قبل از بلوغ دچار عفونت قارچی می شوند که ممکن است نشان دهنده دیابت نوع 1 در این کودکان باشد.

از طرفی برای تشخیص دیابت و تعیین نوع آن باید کودک را نزد پزشک ببرید تا آزمایشات لازم را انجام دهد و در صورت بیماری هر چه زودتر اقدامات درمانی شروع شود و همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و بیماری های نوزادان و کودکان آن را جدی بگیرید زیرا می تواند منجر به خطرات جدی شود.

مشکلات دیابت کودکان

کودکان مبتلا به دیابت معمولا با مشکلات زیادی مواجه هستند، اعضای خانواده و پرستاران اطفال باید مشکلات کودک دیابتی را بشناسند و بدانند چگونه این مشکلات را مدیریت کنند، یکی از شایع ترین مشکلات در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1، کمبود شدید انسولین یا کتواسیدوز دیابتی است، در این موقعیت بدن شروع به تجزیه چربی برای تولید انرژی می کند، این منجر به تولید مواد شیمیایی به نام کتون در بدن کودک شما می شود.

کودکان مبتلا به دیابت باید غذای مناسب بخورند و همیشه تحت نظر باشند، افزایش شدید سطح قند خون می تواند باعث ایجاد عوارض جدی در اندام های کودک شود، به عنوان یک مراقب و مسئول مراقبت از کودکان، باید بدانید که کنترل نکردن سطح قند خون می تواند باعث مشکلات کلیوی و بیماری های چشمی در کودکان شود.

دیابت کودکان از چه نوعی است؟

به طور کلی دیابت نوع 1 در کودکان و نوزادان شایع تر است، زیرا دیابت نوع 2 معمولاً نتیجه مصرف زیاد شیرینی جات، عدم تحرک بدنی و چاقی است، این موارد معمولا زمینه دیابت را در کودک فراهم می کند، اما کودکان خردسال گاهی اوقات با دیابت متولد می شوند، بنابراین دیابت نوع 1 در نوزادان شایع تر است.

منظور از دیابت نوع یک کودکان چیست؟

همانطور که از نشانه ها مشخص است، دیابت نوع 1 و نوع 2 تقریباً علائم مشابهی دارند، در عمل علت این مشکل،  مشکل مشابهی است که به دو صورت متفاوت ایجاد شده است، دیابت نوع 1 در کودکان یک بیماری خودایمنی است، در این بیماری سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های پانکراس که انسولین تولید می کنند حمله می کند و از تولید انسولین کافی در بدن کودک جلوگیری می کند.

در این شرایط، بدن کودک نمی تواند گلوکز وارد شده به خون را به انرژی مورد نیاز اندام ها تبدیل کند و گلوکز به وسیله ی ادرار دفع می شود، البته تزریق کردن انسولین و رژیم غذایی سالم برای کنترل میزان گلوکزی که مصرف می شود، مهم ترین درمان دیابت نوع 1 در کودکان است.

منظور از دیابت نوع دو کودکان چیست؟

این مشکل در کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 متفاوت است، در این نوع دیابت، انسولین توسط پانکراس تولید می شود، اما سلول های بدن نمی توانند آن را شناسایی و جذب کنند، پیامدهای این مشکل مشابه دیابت نوع 1 است، این بدان معناست که بدن باید گلوکز اضافی موجود در خون را دفع کند که از طریق ادرار دفع می شود.

درمان دیابت نوع 2 تقریباً مانند دیابت نوع 1 است، با این تفاوت که اگر بیماری در مراحل اولیه (شبه دیابت) تشخیص داده شود، می توان با رژیم غذایی مناسب آن را کنترل کرد.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان

کنترل دیابت در کودکان

کنترل کردن دیابت کودکان یک موضوع بسیار جدی و مهم است، خصوصا در مورد دیابت نوع 1 این کنترل‌ها باید بیشتر و دقیق‌تر باشد، زیرا در سنین خردسالی معمولا این وظیفه را نمی‌توان بر عهده کودک گذاشت، بنابراین انجام بعضی از کارهای روزانه بر عهده والدین یا سرپرست کودک است.
در پایان 3 وظیفه مهم در این زمینه به اختصار شرح داده شده است:

    • سطح قند خون خود را با آزمایش های منظم قند خون کنترل کنید تا مطمئن شوید که در محدوده صحیح و ایمن قرار دارید
    • تزریق منظم انسولین در فواصل زمانی توصیه شده توسط پزشک
    • انتخاب و اجرای رژیم غذایی مناسب با توجه به شرایط کودک و با کمک متخصص تغذیه

تغذیه کودکان دیابتی

رژیم غذایی سالم نقش مهمی در مدیریت و کنترل دیابت در کودکان دارد، به عنوان یک والدین یا مراقب، باید بدانید که خوردن غذاهای شیرین که دارای کربوهیدرات و قند بالایی هستند برای کودکان دیابتی ایده خوبی نیست، این کودکان باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند و همیشه به غذایی که می خورند توجه کنند.

اگر پرستار بچه هستید، سعی کنید میزان سبزیجات، میوه ها و غذاهای سالم را در برنامه غذایی روزانه کودک دیابتی افزایش دهید و او را به خوردن غذاهای سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی تشویق کنید، تمام مواد غذایی مضر و شیرین مانند شیرینی، مربا، شکر، نوشابه های گازدار، کیک و شیرینی باید از برنامه غذایی کودک دیابتی حذف شود، کودکان مبتلا به دیابت برای کاهش علائم دیابت برای سبک زندگی سالم، نباید غذاهای چرب، سرخ شده و شیرین مصرف کنند.

دیابت در کودکان
دیابت در کودکان

دیابت کودکان چگونه درمان می شود؟

آیا دیابت دوران کودکی قابل درمان است؟ بهتر است بدانید که برای کودکان مبتلا به دیابت نوع یک درمان و پیشگیری وجود ندارد زیرا این نوع دیابت مادرزادی است و رعایت رژیم غذایی مناسب و استفاده از انسولین و داروهای توصیه شده توسط پزشک در زمان ضروری است، کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 باید به طور منظم تحت نظر باشند و سطح قند خون آنها به طور مرتب بررسی شود، با این حال، اگر کودکی مبتلا به دیابت نوع 2 تشخیص داده شود.

به احتمال زیاد مصرف بیش از حد شیرینی جات و ورزش نکردن باعث این مشکل شده است، بنابراین تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کند.
داروهای کاهش دهنده قند خون معمولا برای درمان و کنترل دیابت استفاده می شود، برخی از این داروها عبارت اند از متفورمین، حاوی گلوکوفاژ و گلومتزا برای جلوگیری از افزایش قند خون، کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 نیز معمولاً نیاز به استفاده از انسولین دارند.

آیا دیابت کودکان خطرناک است؟

دیابت یک بیماری شایع است که اگر به موقع و به درستی کنترل نشود، خطرات زیادی برای سلامتی دارد، به طور کلی اگر کودک دیابتی رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسبی داشته باشد و بیماری تحت کنترل باشد، جان او در خطر نیست، بنابراین شما به عنوان یک پرستار اطفال باید مراقبت جدی از کودکان دیابتی داشته باشید تا کودک زندگی عادی را تجربه کند و مشکلات کمتری داشته باشد، اگر قند خون کودک به طور ناگهانی بالا رفت یا دیابت شدید ظاهر شد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد تا اقدامات لازم برای درمان انجام شود.

خدمات پرستاری در منزل سپید گستر، خیال شما را از بابت پرستار در منزل راحت کرده است. فقط کافیست با کارشناسان سپید گستر تماس بگیرید و از آنها مشاوره بگیرید.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
انتشار یافته: 12
  1. حمیدرضا سالاری 2 سال قبل

    واقعا با وجدان و آدم حسابی هستید، استفاده از خدمات سپید گستر رو به همه دوستان پیشنهاد میدم

  2. حامد محمدزاده 2 سال قبل

    سلام مرکز شما تجهیزات پزشکی هم اجاره می دهد؟

  3. رمضان مجد 2 سال قبل

    خواستم تشکر کنم از شما پرستار سالمند مادرم خیلی خانم زحمتکش و صبوری هستن

  4. محمد مرتضوی 2 سال قبل

    ماها که بچه کوچیک داریم این سپید گستر
    خیلی بهمون کمک میکنه خدا خیرتون بده

  5. مصطفی جمالی 2 سال قبل

    سلام و عرض ادب خواستم از شرکت سپید گستر تشکر کنم برای تمامی پیگیری ها و کادر متخصص

  6. عباس سلطانی 2 سال قبل

    بردن کودک به مدرسه هم از وظایف پرستار کودک محسوب می شود؟

  7. سهیلا آسوده 2 سال قبل

    دیابت در کودکان ریشه ژنتیکی دارد؟

    1. sepidgostar 2 سال قبل

      سلام بله یکی از ریشه ها اصلی دیابت در کودکان زنتیک است

  8. نادر خوئینی ها 2 سال قبل

    پرستار مراقبتی همان پرستار سالمند است؟

    1. سجاد تقی زاده 1 سال قبل

      سلام من دختر 6 ساله دارم تا بحال هیچ علائمی مربوط به دیابت نداشت تو فامیل هم کسی نداشتیم که به دیابت نوع یک مبتلا باشه ولی الان دکترا گفتن دیابت داره چطور میشه تو این 6 سال این همه آزمایش های قبلی نشون نداده باشه

  9. علیرضا بخششی 8 ماه قبل

    سلام آیا کودک 2 ساله می تواند دیابت داشته باشد؟

    1. sepidgostar 8 ماه قبل

      سلام و عرض ادب، بله. دیابت حتی می تواند در سال اول زندگی کودک نوپا ظاهر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با رعایت موارد اخلاقی وارد نمایید