خواب نوزاد تا یک سالگی چگونه است

خواب نوزاد تا یک سالگی چقدر است

به طور کلی نوزادان با هم متفاوت هستند و مراقبت و نگهداری از آنها نیز باید با توجه به ویژگی‌های خاص نوزاد انجام شود.خواب کودک و خواب نوزاد، یکی از دغدغه‌ های مهم والدین به ویژه آنهایی است که تازگی پدر و مادر شده‌اند. میزان خواب و کیفیت آن در نوزادان بر زندگی تمام افراد خانواده تاثیرگذار است البته میزان خواب نوزاد با توجه به عوامل مختلف از جمله سن نوزاد تغییر می‌کند، در ادامه با شرایط خواب نوزاد تا یک سالگی آشنا خواهید شد.
سوالاتی نظیر نوزاد به چه مقدار خواب نیاز دارد و کدام روش خواب برای نوزادان مناسب است، سوالات رایج هر پدر و مادری است که تازه صاحب فرزند شده‌اند. به عنوان والدینی که وظیفه نگهداری از کودک در منزل را بر عهده دارید باید اطلاعات خود را درباره خواب نوزاد افزایش دهید و به اهمیت خواب منظم برای نوزاد پی ببرید.
هر نوزادی الگوی خواب مختص خود را دارد و میزان خواب مورد نیاز او در هر سنی متفاوت است. در ادامه مقاله خواب نوزاد را در چهار بازه زمانی بدو تولد، یک تا سه ماهگی، چهار تا هفت ماهگی و هشت تا دوازده ماهگی بررسی می‌کنیم.

خواب نوزاد تا یک سالگی
خواب نوزاد تا یک سالگی

انواع خواب نوزاد

عمق خواب نوزادان نیز مانند بزرگسالان، به مرحله‌ای از خواب که در آن قرار دارد وابسته است. بسته به مرحله خواب، کودک ممکن است تکان بخورد یا خیلی بی‌حرکت دراز بکشد. الگوی خواب نوزاد ابتدا از مرحله فعال شروع شده و سپس وارد فاز آرام می‌شود. دو نوع خواب برای نوزادان وجود دارد:
خواب REM (خواب با حرکت سریع چشم) همان خواب سبکی است که ما به آن خواب خرگوشی می‌گوییم. در طول این مرحله چشم‌ها حرکت دارند. اگرچه نوزادان حدود 16 ساعت در روز را صرف خواب می‌کنند؛ اما تقریبا نیمی از این زمان در مرحله REM است کودکان بزرگ‌تر از 2 سال و بزرگسالان ساعات کمتری در طول شبانه روز می‌خوابند؛ ولی زمان بسیار کمتری از آن را در مرحله REM می‌گذرانند، در نتیجه خواب خرگوشی نوزاد حدود 8 ساعت میباشد.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر

خواب غیر REM مرحله بعدی است که خودش دارای 4 مرحله است:

  • مرحله 1: خواب‌آلودگی، که افتادگی و باز و بسته شدن چشم را تجربه می‌کند
  • مرحله 2: خواب سبک،که نوزاد در آن حرکت دارد و ممکن است با صداهای اطراف از خواب بپرد
  • مرحله 3: خواب عمیق که کودک کمی ساکت و بی‌حرکت می‌شود
  • مرحله 4: خواب بسیار عمیق که کودک به هیچ عنوان حرکت نمی‌کند
خواب نوزاد تا یک سالگی
خواب نوزاد تا یک سالگی

نشانه های خواب آلودگی نوزاد

با مشاهده نشانه های زیر کودک را به رخت خواب ببرید:

  • اگر نوزاد گوش خود را می کشد.
  • بیش تر از حالت معمول بهانه گیری می کند.
  • اگر کودک چشم های خود را می مالد.

میزان خواب نوزاد یک ماهه

به طور کلی، نوزادان در ماه‌های اولیه زندگی خود حدود 8 تا 9 ساعت در روز و حدود 8 ساعت در شب می‌خوابند. اما ممکن است در هر نوبت، بیش از 1 تا 2 ساعت نخوابند. اکثر نوزادان تا حدود 3 ماهگی یا تا زمانی که وزنشان بین 5.5 تا 6 کیلوگرم بشود؛ بدون بیدار شدن کامل از خواب در طول شب بین 6 تا 8 ساعت می‌خوابند. حدود دو سوم نوزادان می‌توانند تا 6 ماهگی به طور منظم همین مقدار ساعت را در طول شب بخوابند. اما عموما برای ماه اول 17 ساعت خواب که 8 تا 9 ساعت آن را خواب شبانه و 8 تا 9 ساعت آن را خواب روزانه تشکیل می‌دهد؛ طبیعی است.

میزان خواب نوزاد دو ماهه

الگوی خواب نوزاد 2 ماهه تفاوت چندانی با نوزادان یک ماهه ندارد. طبق توصیه‌های رسمی کودکان زیر سن 3 ماه باید بین 14 تا 17 ساعت بخوابند. به دلیل نیاز به تغذیه، این میزان خواب معمولا به چند دوره کوتاه‌ تر تقسیم می‌شود. اما بخش اعظمی از آن مربوط به خواب شبانه کودک است.

خواب نوزاد تا یک سالگی
خواب نوزاد تا یک سالگی

ساعت خواب نوزاد سه ماهه

یک نوزاد سالم در این محدوده سنی باید در مجموع حدود 14 ساعت در طول یک روز بخوابد. او معمولا در فواصل کوتاه دو تا چهار ساعته بیدار می‌شود؛ شیر می‌خورد؛ آروغ می‌زند و بعد از رفع شدن تمام نیازهایش مجددا می‌خوابد. البته که هیچ برنامه واحدی برای خواب این گروه از نوزادان وجود ندارد و ممکن است هر کودکی الگوی خواب خودش را داشته باشد؛ اما معمولا نوزاد در این سن ۸ تا ۱۲ ساعت از 14 ساعت را در شب می‌خوابد و بقیه میزان خواب مورد نیازش را در طول ۲ تا ۵ بار چرت زدن در طول روز تامین می‌کند. اگرچه این اعداد ممکن است از نوزادی به نوزاد دیگر متفاوت باشند.

 

نوزاد چند ساعت باید بخوابد؟

میزان خواب نوزاد چهار ماهه

طبق دستورالعمل‌های رسمی، یک نوزاد 4 ماهه باید حداقل 12 ساعت در طول شبانه روز بخوابد. البته این مقدار می‌تواند تا 16 ساعت نیز در کودکان مختلف متغیر باشد. از این میزان، 3 یا 4 ساعت خواب روزانه کاملا طبیعی است.

خواب کودک
خواب کودک

الگوی خواب نوزاد پنج ماهه

کودک 5 ماهه شما باید حدود 12 تا 15 ساعت در طول شبانه روز بخوابد. این مقدار خواب شامل حدود 10 تا 11 ساعت خواب شبانه است. اگرچه ممکن است در طول شب به دلایل مختلف چند بار از خواب بیدار شود. سه چرت 30 دقیقه تا دو ساعته در روز نیز در این سن کاملا طبیعی است.

خواب نوزاد شش ماهه

در طول بازه سنی 4 تا 6 ماهگی، می‌توانید انتظار داشته باشید که نوزادتان حدود 12 تا 16 ساعت در طول شبانه روز بخوابد. طول خواب شبانه نوزاد در این سن معمولا به پنج تا شش ساعت متوالی می‌رسد. علاوه بر این تا 5 ماهگی کودک باید حداقل 3 بار در روز چرت بزند. بعد از این مدت الگوی خواب او مانند روال خواب سایر اعضای خانواده خواهد شد و در شب بیشتر از روز می‌خوابد.

میزان خواب نوزاد ۷ ماهه

برخی از کودکان 7 ماهه می‌توانند تمام طول شب را بدون شیر خوردن بخوابند و دو تا سه چرت در طول روز بزنند. برخی از نوزادان در طول روز کمتر از 3 بار می‌خوابند. اما برخی از آنها تا حدود 9 ماهگی 3 چرت روزانه را خواهند داشت. چرت سوم تقریبا همیشه یک چرت کوتاه 30 تا 45 دقیقه‌ای است. یک کودک 7 ماهه سالم باید در مجموع 2 تا 3 ساعت در روز چرت بزند. علاوه بر این نیاز دارد که 11 تا 12 ساعت در شب بخوابد.

خواب کودک
خواب کودک

نوزاد در بدو تولد

نوزاد تازه متولدشده به دلیل حجم کوچک معده و ضعف دستگاه گوارش مرتب برای خوردن شیر مادر یا شیر خشک بیدار می‌شود. نوزاد در این سن تفاوت روز و شب را متوجه نمی‌شود و تمایل دارد در کل ساعات شبانه‌روز بخوابد.
به طور معمول نوزاد در بدو تولد باید در شبانه‌روز 14 تا 17 ساعت خواب باشد. ممکن است بعضی نوزادان حتی 18 تا 19 ساعت در روز بخوابند. معمولا نوزادان هر دو ساعت یک بار برای خوردن شیر بیدار می‌شوند.
اگر نوزادی عادت به خواب طولانی دارد والدین باید بعد از سه تا چهار ساعت او را برای شیر خوردن بیدار کنند تا وزن کودک کاهش پیدا نکند.
معمولا ماه اول تولد نوزاد برای والدین دوران سختی است زیرا مرتب باید برای تعویض پوشک و تغذیه کودک بیدار شوند و گاهی ممکن است اصلا نتوانند در طول شب بخوابند. بسیاری از نوزادان تازه متولدشده به دلیل نفخ بی‌قراری می‌کنند. بهتر است والدین صبور باشند و برای آرام کردن نوزاد خود، آن را در آغوش بگیرند و لالایی برایش بخوانند.

نوزاد یک تا سه ماهه

کم کم میزان خواب نوزاد در طول شب افزایش پیدا می‌کند و دفعات کمتری برای خوردن شیر بیدار می‌شود. در بازه زمانی یک تا سه ماهگی به طور متوسط 5 تا 6 ساعت میزان خواب شبانه کودک در نظر گرفته می‌شود. معمولا در این سن نوزادان در روز بیشتر بیدار هستند و به محیط اطرافشان توجه می‌کنند در نتیجه در طول روز خسته شده و شب بهتر می‌خوابند.
نوزادان تا سه ماهگی باید حدود 14 تا 17 ساعت در طول شبانه‌روز بخوابند.
اگر کودک خود را به تکان دادن برای خوابیدن عادت داده باشید ممکن است هر بار که در طول شب بیدار شود نیاز به تکان دادن داشته باشد تا مجددا بخوابد. سعی کنید فضای اتاقی را که کودک در آن می‌خوابد آرام و کم‌نور کنید تا او بتواند به راحتی و با آرامش بخوابد.

نوزاد چهار تا هفت ماهه

خواب نوزاد در این سن به طور نسبی نظم می‌گیرد. اکثر نوزادان در این بازه زمانی 12 تا 15 ساعت در طول شبانه‌روز می‌خوابند. این میزان ساعت خواب شامل خواب طولانی شبانه و حداقل دو چرت روزانه است. در طول شش ماهه اول زندگی نوزادان 9 ساعت خواب شبانه یا بیشتر کفایت می‌کند. معمولا کودک در وقفه‌های کوتاهی به دلیل بی‌قراری یا برای خوردن شیر بیدار می‌شود.
برای بهتر خوابیدن کودک می‌توان آن را حمام کرد و پس از آن با لالایی و خواندن کتاب او را خواباند. یکی از مشکلات نوزادان شش ماهه تا یک ساله اضطراب جدایی است که باعث می‌شود کودک در اواسط شب با گریه بیدار شود. باید کودک را در آغوش گرفت و به او زمان داد تا آرام شود.

خواب کودک
خواب کودک

نوزاد هشت ماهه تا یک ساله

اختلال خواب نوزاد در این دوره نیز به دلیل اضطراب جدایی همچنان وجود دارد. اکثر نوزادان در این سن 9 تا 12 ساعت خواب شبانه دارند و در کل باید 12 تا 15 ساعت در طول شبانه‌روز بخوابند. معمولا نوزادان این گروه دو بار در روز چرت کوتاه می‌زنند.

البته همانطور که قبلا اشاره شد میزان خواب کودکان با یکدیگر متفاوت است و ممکن است دو نوزاد هم‌سن ساعات خواب بسیار مختلفی داشته باشند. بهتر است کودک تا یک سالگی و یا حداقل تا شش ماهگی در اتاق والدین ولی در بستری جدا بخوابد تا دوره ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد بگذرد.

مقاله تنظیم خواب کودکان را حتما بخوانید.

مشکلات خواب در کودکان

همانطور که هر کدام از ما بزرگسالان دارای ویژگی‌های منحصر‌به‌فردی هستیم؛ فرزندانمان هم با یکدیگر متفاوتند. والدین اغلب این ویژگی منحصربه‌فرد را در نحوه خواب نوزادشان مشاهده می‌کنند. به همین خاطر برخی از نوزاد خوب می‌خوابند و برخی دیگر همواره در حال مبارزه برای خوابیدن هستند. مشکلات خواب ممکن است به صورت ارثی به کودک منتقل شود. اما عمده‌ترین مشکلاتی که موجب بی‌خوابی در این گروه سنی می‌شوند عبارتند از:

  • بیماری
  • گرسنگی
  • عدم دادن آزادی عمل به کودک در زمان خواب
  • خواب بدموقع در روز
خواب نوزاد تا یک سالگی
خواب نوزاد تا یک سالگی

الگوی مناسبی برای خواب نوزاد

​​نوزادان بیشتر ساعات شبانه روز را می‌خوابد و فقط هر چند ساعت یک بار برای خوردن شیر بیدار می‌شوند. برای بیشتر والدین، الگوی خواب نوزاد عجیب و غریب است و مدام تغییر می‌کند. متاسفانه در ماه‌های اول زندگی، نوزاد هیچ برنامه مشخصی برای خواب ندارد و بسیاری از نوزادان روز و شب را اشتباه می‌گیرند و فکر می‌کنند قرار است شب بیدار باشند و روز بخوابند. به طور کلی، نوزادان در مجموع حدود 8 تا 9 ساعت در روز و حدود 8 ساعت در شب می‌خوابند. اما چون معده کوچکی دارند؛ باید هر چند ساعت یک بار بیدار شوند و شیر بخورند. اکثر نوزادان حداقل تا 3 ماهگی در طول شب به صورت ممتد نمی‌خوابند. برخی از نوزادان نیز تا نزدیک یک سالگی خواب کامل شبانه را تجربه نمی‌کنند. در بیشتر موارد، نوزاد حداقل هر 3 ساعت یک‌بار بیدار شده و آماده غذا خوردن می‌شود.

خواب نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی نوزاد

مراقب تغییر الگوی خواب کودک خود باشید. اگر کودک معمولا زیاد می‌خوابد و ناگهان چند روزی است که بیشتر اوقات بیدار است؛ ممکن است مشکلی وجود داشته باشد یا کودک در حال تجربه جهش رشدی بوده و نیاز به تغذیه بیشتر داشته باشد. برخی از اختلالات خواب صرفا به دلیل تغییر در رشد یا به دلیل تحریک شدن بین از حد نوزاد رخ می‌دهند.

امیدوارم مقاله خواب نوزاد تا یک سالگی برای شما مفید بوده باشد، در صورت نیاز به پرستار کودک برای مراقبت و نگهداری از نوزاد خود میتوانید با شماره های سپید گستر تماس حاصل فرمایید.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
انتشار یافته: 7
  1. اسماعیل کریمی 2 سال قبل

    دمتون گرم با این همه اطلاعات به روز و حرفه ای

  2. حبیب الله صابری 2 سال قبل

    برای نوجوانی که عقب افتادگی ذهنی دارد دنبال پرستار صبور هستیم ممنون میشم مارو راهنمایی کنید؟

  3. ناصر بیاتی 2 سال قبل

    تشکر میکنم از کادر خوب مجموعه تون برای زحماتی که کشیدن برای ما و مادرم

  4. کاظم ایمانی 2 سال قبل

    ماها که بچه کوچیک داریم این سپید گستر
    خیلی بهمون کمک میکنه خدا خیرتون بده

  5. سیدعلی رنجبر 2 سال قبل

    چند سالی هست که از طریق یکی از بستگانمون با مرکز سپید گستر آشنا شدم، خواستم تشکر کنم از پرستار خوب تون و پشتیابی عالی مرکزتون

  6. مینا هداوند 8 ماه قبل

    سلام کودک در یک سالگی خوابش باید چجوری باشه؟

    1. sepidgostar 8 ماه قبل

      سلام وقتتون بخیر، بین سنین 1 تا 2 سالگی، بیشتر کودکان به 11 تا 14 ساعت خواب در روز نیاز دارند که شامل یک یا دو چرت روزانه می شود، در حدود 18 ماهگی یا گاهی زودتر، اکثر کودکان نوپا دو چرت خود را در یک چرت بعد از ظهر متراکم می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با رعایت موارد اخلاقی وارد نمایید