مراقبتهای ویژه نوعی درمان تخصصی برای بیمارانی است که وضعیت جسمی خوبی نداشته و نیاز به مراقبتهای پزشکی حیاتی دارند. طبق این تعریف بخش مراقبتهای ویژه (ICU) نیز قسمتی از بیمارستان است که در آن مراقبتهای حیاتی و حمایتی به بیمارانی که مشکلات حاد و جراحتهای شدید دارند عرضه میشود. برای اینکه بیشتر با این بخش بیمارستانی و نحوه مراقبت از بیمار آی سی یو آشنا شوید توصیه میکنیم که ادامه این مقاله را از دست ندهید.
بخش آی سی یو یا مراقبت های ویژه چیست؟
ICU یا همان مراقبتهای ویژه بخشی از بیمارستان است که به صورت 24 ساعته آماده ارائه درمانهای حیاتی به بیماران بدحال یا مجروح است. این واحد در واقع جایی است که آسیبپذیرترین و در معرض خطرترین بیمارانی که همواره نیاز به مراقبت دقیق دارند در آن بستری هستند. پرستاران بخش ICU مسئول مراقبت از این بیماران و ارائه مراقبتهای شبانه روزی برای اطمینان از بدتر نشدن شرایط بیمار میباشند.
ای سی یو برای چه بیمارانی است؟
بیماران ممکن است به دلایل مختلفی به این درمانهای تخصصی نیاز داشته باشند. برخی از آنها پس از جراحی در این بخش بستری میشوند و بخشی از متقاضیان ICU را نیز افرادی تشکیل میدهند که به دلیل تصادف یا به دلیل وخامت ناگهانی و بحرانی حال خود پذیرش شدهاند. تیمهایی که در ICU کار میکنند شامل یک گروه از افراد متخصص هستند که در رشتههای متفاوتی از جمله پرستار و متخصص مراقبتهای ویژه مهارت دارند و به بیمارانی که به دلیل بیماری حاد، تروما یا جراحی نیاز به مراقبتهای حیاتی دارند سرویسدهی میکنند. معمولا بیمارانی که در این بخش پذیرش میشوند دارای حداقل یکی از شرایط زیر هستند:
- ترومای شدید
- سوختگی شدید
- نارسایی تنفسی
- انجام پیوند عضو
- جراحی پیچیده ستون فقرات
- جراحی قلب
ویژگی های پرستار بخش مراقبت های ویژه
در زیر به چند مورد از مهمترین مهارتهای مورد نیاز پرستاران ICU برای انجام موثر وظایف اشاره شده است:
مهارت ارتباطی: پرستاران بخش ICU باید به طور منظم با افراد مختلف از جمله بیماران، اعضای تیم مراقبتهای بهداشتی، پزشکان و اعضای خانواده بیمار در ارتباط باشند.
مهارت تصمیمگیری: این متخصصان مسئول تصمیمگیریهای متعددی در طول روز هستند که بسیاری از آنها برای بهبودی حال بیمار حیاتی محسوب میشوند.
مهارت حل مسئله: داشتن این مهارت به پرستار شاغل در بخش آیسییو اجازه میدهد تا مشکلات بیمار را بهتر مدیریت کرده و راهحلهای مؤثری را برای آن پیدا کنند.
مهارت ارزیابی: ارزیابی حال بیمار بخشی جداییناپذیر از شغل پرستاری است که وظیفه مراقبت از بیمار آی سی یو را بر عهده دارد. این ویژگی زیر بنای تعیین یک طرح درمانی موثر برای بیمار محسوب میشود.
مهارت بالینی: پرستاران بخش ICU اغلب با تجهیزات پیشرفتهای سر و کار دارند که در سایر واحدهای بیمارستانی یافت نمیشوند. بنابراین باید با شیوه کار این تجهیزات به طور کامل آشنا باشند.
ویژگی های پرستار بیمار آی سی یو
پرستار واحد مراقبتهای ویژه (ICU) به فرد متخصصی اتلاق میشود که در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی کار میکند و وظایف اصلی او شامل ارزیابی شرایط جسمی و روحی بیمار، انجام درمانهای توصیه شده توسط پزشک و حمایت مداوم از بیمار در طول دوره بهبودی است.
مزایا پرستار بیمار آی سی یو
عموما بیمارانی که در این بخش بستری هستند؛ حال خوشی ندارند و اکثرشان نیز در حالت بیهوشی به سر میبرند. بحث مراقبت از بیمار آی سی یو به دو بخش کلی تقسیم میشود. بخش اول ارائه درمانهای تخصصی است که از سوی پزشک توصیه شده است و بخش دوم نیز انجام امور روزمره بیمار است. از آنجایی که اکثر این بیماران به قدری حالشان بد است که نمیتوانند شخصا امور روزمره خود را انجام دهند؛ حضور فردی در کنار آنها که هم علم و هم مهارت کافی برای مراقبت از بیمار آی سی یو را دارد بسیار حیاتی است. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد؛ یکی از اصلیترین وظایفی که بر دوش این متخصصان است؛ بررسی و ارزیابی وضعیت بیمار و انجام اقدامات ویژه در اسرع وقت است.
پرستاری که در این زمینه تخصص دارد میتواند هر تغییر کوچکی را در حال بیمار ارزیابی کرده و در صورت مشاهده علائم خطرناک، از مهارت ارتباطی خود برای برقراری تماس با پزشک متخصص و اتخاذ شیوه درمانی مناسب با حال بیمار استفاده کند. بنابراین اگر بیمار شما در بخش مراقبتهای ویژه بستری است؛ هیچ کس به اندازه یک پرستار متخصص در ICU نمیتواند به روند بهبودی او کمک کند. علاوه بر این، این گروه از پرستاران به دلیل تجربهای که در زمینه مراقبت از بیماران بستری شده در بخش آی سی یو را دارند؛ میتوانند در تهیه گزارشهای دورهای که در تعیین برنامه درمانی بعدی بیمار نقش دارند بهتر عمل کنند.
نگهداری از بیمار آی سی یو در منزل ممکن است؟
پاسخ کلی این سوال مثبت است. اگر بیماری دارید که به مراقبتهای طولانی مدت ICU نیاز دارد؛ میتوانید در منزل و با استخدام یک پرستار متخصص از او مراقبت کنید و خدمات پرستاری در منزل را انجام دهد. بسیاری از پزشکان و مسئولان بیمارستانها توصیه میکنند که در صورت امکان و در شرایطی که بیمار فعلا به مداخلات درمانی خاصی نیاز ندارد؛ او را در منزل نگه دارید. این بیماران معمولا در خانه احساس آرامش بیشتری دارند و میتوانند بدون قرار گرفتن در معرض عفونتهای بیمارستانی که بسیار هم خطرناک هستند؛ روند درمان خود را زیر نظر یک پرستار متخصص طی کرده و بهبود پیدا کنند.
مراقبت های ویژه در بیمارستان و منزل کدام مناسب تر است؟
دریافت خدمات ICU در خانه یکی از سرویسهای تخصصی مراکز نگهداری است که تحت نظر یک تیم به بیماران ارائه میشود. اعضای این تیم در واقع متخصصانی هستند که به بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن که نیاز به نظارت مستمر و دقیق و دریافت مراقبتهای پرستاری با استفاده از تجهیزات پزشکی پیشرفته دارند رسیدگی میکنند. این تیم طیف وسیعی از خدمات را به بیمارانی که شرایط زیر را دارند ارائه میدهد:
- بیمارانی که نیاز به دستگاه ونتیلاتور دارند
- بیمارانی که جراحی انجام دادهاند
- افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند
- افرادی که بیماری لاعلاج دارند و باید تا آخر عمر در بستر باشند
از مزایای استفاده از سرویس مراقبت از بیمار آی سی یو این مراکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه کمتر نسبت به بیمارستانهای خصوصی
- کاهش احتمال ابتلای بیمار به عفونتهای بیمارستانی
- بهبودی سریعتر بیمار به دلیل مراقبت از او در منزل
- امکان سفارشیسازی خدمات بر اساس شدت بیماری
کلام آخر
ICU یا همان مراقبتهای ویژه بخشی از بیمارستان است که به صورت 24 ساعته آماده ارائه درمانهای حیاتی به بیماران بدحال یا مجروح است. که پرستار ICU می تواند در منزل نیز این مراقبت های ویژه را انجام دهد و این پرستار باید یک سری ویژگی های داشته باشد که مهمترین آنها شامل مهارت ارتباطی، تصمیم گیری، حل مسئله، ارزیابی و بالینی است که باید این ویژگی ها را داشته باشد و برای اینکه این خدمات را در منزل انجام دهد باید یک سری تجهیزات پزشکی را تهیه کند برای اجاره تجهیزات پزشکی می توانید از شرکت سپید گستر کمک بگیرید چون بهترین تجهیزات را کرایه می دهد.