عرق سوز در نوزادان یکی از شایع ترین بیماری پوستی می باشد و به دلیل اینکه پوست کودکان به طور کلی نازکتر و حساستر از پوست بزرگسالان است و به همین خاطر ممکن است زودتر معرض عارضهای به نام عرق سوز (prickly heat) شدن قرار بگیرد. در این مقاله به مطالب مفیدی در مورد عرق سوز شدن نوزاد برای افرادی که وظیفه نگهداری از کودک را بر عهده دارند اشاره شده است.
عرقسوز چیست؟
عرقسوز شدن یک حساسیت پوستی است که در اثر قرار گرفتن بیش از حد پوست در معرض گرما و رطوبت ناشی از عرق ایجاد میشود. این بثورات میتوانند خارش و سوزش شدیدی داشته باشند و عموما ناشی از تماس شدید پوست نوزاد با پوشاک هستند. نام دیگر این عارضه میلیاریا میباشد.
عرق سوز شدن یکی از حسایت پوستی است که در بزرگسالان و بیشتر در کودکان شایع می باشد عرق سوز شدن یکی بثورات پوستی است که روش درمانی زیادی دارد می توان به پماد و پودر اشاره کرد.
انواع عرق سوز شدن اطفال
به طور کلی میلیاریا زمانی رخ میدهد که پوست به مدت طولانی در معرض عرق بدن قرار میگیرد. در این شرایط رطوبت ناشی از عرق، لایه بیرونی پوست را تحریک کرده و باعث ایجاد جوش میشود. پزشکان این عارضه را بر اساس شدت آن به سه نوع زیر تقسیم میکنند:
- میلیاریا روبرا که شایع ترین نوع بثورات حرارتی است. این نوع عرق سوز شدن زمانی اتفاق میافتد که در غدد عرق نزدیک سطح پوست یا اپیدرم و لایه دوم پوست یا درم انسداد ایجاد میشود. این انسداد باعث ایجاد برجستگی و تغییر رنگ پوست شده و ضایعات قرمز و خارشداری ایجاد میکند.
- میلیاریا کریستالینا که کمتر شایع است زمانی اتفاق میافتد که غدد عرق در اپیدرم دچار انسداد میشود. این نوع بثورات پوستی میتواند باعث ایجاد تاولهای ریز شفاف یا سفید شود.
- میلیاریا پروفوندا شدیدترین و غیرمعمولترین نوع عرق سوز شدن است و هنگامی رخ میدهد که عرق موجود در درم به داخل درم نشت کرده و باعث گرگرفتگی و سوزش شدید میشود. نوزادان مبتلا به میلیاریا پروفوندا ممکن است علائم گرمازدگی را نیز بروز دهند. بثورات ناشی از این نوع عروق سوز شدن مستعد عفونت هستند.
علت عرق سوز شدن نوزادان
عرق سوز شدن زمانی اتفاق میافتد که عرق روی پوست میماند. از آنجایی که نوزادان غدد عرق کوچکتری دارند و کمتر قادر به تنظیم دمای بدن خود هستند؛ نسبت به بزرگسالان در برابر این عارضه آسیب پذیرتر میباشند. پوشاندن لباسهای تنگ، استفاده از قنداق و پتو پیچ کردن نوزاد نیز میتوانند باعث ایجاد جوشهای ناشی از عرق سوز شدن شوند. در بیشتر موارد، این بثورات بدون درمان و به صورت خودبهخود از بین میروند. نوزادان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض جوش ناشی از گرمازدگی هستند. برخی از این دلایل عبارتند از:
- نوزادان کنترل کمی بر محیط دارند و نمیتوانند لباسهای اضافی خود را در بیاورند یا از منابع گرما دور شوند.
- بدن نوزادان مهارت کافی برای تنظیم دما را ندارد.
- نوزادان چینهای پوستی بیشتری دارند که میتوانند مانع خروج گرما از بدن و خشک شدن رطوبت عرق شوند.
علائم عرق سوز شدن کودک
علائم گرمازدگی نوزادان عبارتند از:
- بثورات پوستی قرمز رنگ
- تاولهای ریز به اندازه نوک سوزن در ناحیه وسیعی از پوست
- داغ شدن پوست
روش تشخیص عرق سوز شدن
عرق سوز شدن عارضهای است که از روی ظاهر بثورات ایجاد شده به سادگی قابل تشخیص است. بنابراین اگر در مورد ضایعات پوستی ایجاد شده شک دارید، بهتر است از یک پزشک یا فردی که در زمینه نگهداری از کودک تخصص دارد کمک بگیرید. این افراد میتوانند به راحتی تشخیص دهند که ضایعات پوستی مربوط به عرق سوز شدن نوزاد است یا مشکل جای دیگری است.
عوارض عرق سوز شدن
بثورات پوستی که به دلیل عرق سوز شدن ایجاد میشوند؛ معمولا بدون مشکل و با از بین رفتن علت ایجاد آنها، بهبود مییابند. اما گاهی بیتوجهی به آنها میتواند منجر به ایجاد عفونت پوستی با باکتریها و ایجاد جوشهای ملتهب و خارشدار شود.
به چه روشی از عرق سوز شدن نوزاد جلوگیری کنیم روش های پیشگیری از عرق سوز شدن نوزاد
برای کاهش خطر ابتلای نوزادان به این نوع بثورات میتوانید موارد زیر را امتحان کنید :
- از لباسهای مناسب فصل برای نوزاد استفاده کنید. نیازی نیست که نوزادان همیشه در قنداق یا پتو پیچیده شوند. مخصوصا وقتی که هوا گرم است.
- لباسهای گشادی که به پوست اجاره تنفس میدهند را به عنوان پوشش برای نوزادان انتخاب کنید.
- از قرار دادن پوست نوزاد در معرض نور مستقیم خورشید اجتناب کنید.
- در هوای گرم از تهویه مطبوع و پنکه برای خنک نگه داشتن بدن نوزاد استفاده کنید.
- از قرار دادن نوزاد رو به روی بخاری و فضاهایی که مستقیم در معرض منابع گرمایی هستند اجتناب کنید.
- علائم تعریق بیش از حد را جدی بگیرید و اگر نوزادتان برافروخته به نظر میرسد یا زیاد عرق میکند؛ دما اتاق او را کمی پایین بیاورید.
چه چیزی برای عرق سوز شدن مفید است
نشانههایی مانند جوشهای پوستی به محض از بین رفتن علل ایجادکننده آنها از بین میروند. اما اگر تمایل دارید به روند بهبودی نوزاد خود تسریع ببخشید میتوانید روشهای زیر را امتحان کنید:
- با مشاهده اولین نشانههای عرق سوز شدن، کودک را به یک اتاق خنکتر ببرید.
- پوست او را خنک و خشک نگه دارید.
- میتوانید از کمپرس آب سرد روی ناحیه آسیب دیده استفاده کنید. فراموش نکنید که هرگز نباید از یخ برای این کار استفاده کنید. یخ میتواند پوست نوزاد را دچار سوختگی کند.
- چربی و عرق موجود روی پوست نوزاد را با آب خنک بشویید و سپس به آرامی خشک کنید.
- چینهای پوستی روی بدن نوزاد را مرتبا تمیز کنید تا مطمئن شوید که رطوبت و چربی در آن نواحی گیر نکرده باشد که باعث بدتر شدن بثورات شود.
- اجازه دهید نوزاد ساعاتی از روز برهنه باشد تا پوستش خنک شود.
- برای خنک نگه داشتن پوست از تهویه مطبوع یا فن در اتاق او استفاده کنید.
- مایعات کافی به نوزاد بدهید. منظور از مایعات شیر مادر و سایر نوشیدنیهایی است که برای سن او مجاز است.
- هرگز از کرمهای ضدجوش بر روی پوست نوزادان استفاده نکنید؛ مگر اینکه پزشک کرم خاصی را توصیه کرده باشد. عرق سوز شدن نوزاد مربوط به واکنش آلرژیک و خشکی پوست نیست که با کرم قابل درمان باشد.
- اگر بثورات شدید است وبه خودی خود از بین نمیروند؛ حتما با پزشک مشورت کنید. پزشک ممکن است در این شرایط، کرم استروئیدی برای تسریع بهبودی زخم تجویز کند.
البته روش های زیادی برای درمان عرق سوز شدن بچه وجود دارد اما روش های بالا مفیدترین آنها می باشند.
عرق سوز چند روز طول میکشد
علائم ناشی از این عارضه معمولا طی چند روز و بدون نیاز به درمان خاصی به صورت خود به خود از بین میروند.
کلام آخر
عارضه ای عرق شوز شدن نوزاد با توجه به اینکه پوست نازکی دارد بسیار شایع است و انواع مختلفی دارد که علائم و علت های مختلفی دارد و برای درمان آن بیشتر از پودر و پماد استفاده می کنند شما می توانید نظرات خود را با ما در میان بگذارید و میزان رضایت خود را بر اساس امتیاز مشخص کنید.