آبله مرغان یا Chickenpox یک بیماری واگیردار است و بیشتر در کودکان مشاهده می شود ولی بعضی مواقع در بزرگسالان مشاهد می شود که بسیار دوز آن شدیدتر است و باعث می شود تا بدن شما پر شود از دانه های قرمز رنگ که خارش بسیار شدید دارند و همراه تب، سردرد و خستگی می باشد و کسانی که در برابر آن واکسناسیون شده اند بسیار مقاوم می باشند و ما در این مقاله در مورد بیماری آبله مرغان صحب خواهیم کرد و علائم، نشانه ها، روش درمان و عوارض آن را مورد بررسی قرار می دهیم.
آبله مرغان (Chickenpox)در اثر ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود که همراه با جوش قرمز یا لکه های قرمز بروی بدن، تب و حالت تهوع می باشد که بسیار در افراد کم سن با زیر 10 سال شایع است.
آبله مرغان چیست و شایع ترین سن ابتلا به این بیماری
بیماری آبله مرغان که نام پزشکی آن واریسلا است توسط ویروسی به نام ویروس واریسلا-زوستر ایجاد میشود. این بیماری به سرعت و به راحتی از فرد آلوده به دیگران منتقل خواهد شد. آبله مرغان یک بیماری خفیف و شایع در دوران کودکی است که اکثر کودکان در مقطعی به آن مبتلا میشوند.آبله مرغان در کودکان زیر 10 سال شایعتر است. در واقع، این بیماری مخصوص دوران کودکی است و بیش از 90 درصد بزرگسالان، به دلیل ابتلا در کودکی، از این بیماری مصون هستند. کودکان معمولا در زمستان و بهار، به ویژه از اواخر اسفند تا اوایل اردیبهشت آبله مرغان میگیرند.
نشانه ها و علائم آبله مرغان
هرکسی که مبتلا به آبله مرغان نشده باشد یا واکسن آبله مرغان را دریافت نکرده باشد میتواند به این بیماری مبتلا شود. علائم بیماری آبله مرغان معمولا حدود 4 تا 7 روز طول میکشد. علامت کلاسیک آبله مرغان، بثورات پوستی است که به تاولهای خارشدار و پر شده از مایع خود را نشان داده که در نهایت به زخم پوستی تبدیل میشوند. قفسه سینه، کمر و صورت اولین مکانهای هستند که دچار بثورات میشوند. بعد از مدتی این بثورات در تمام بدن از جمله داخل دهان، پلکها یا ناحیه تناسلی پخش میشوند. سایر علائم آبله مرغان عبارتند از:
- تب
- خستگی
- کاهش اشتها
- سردرد
آبله مرغان در کودکان
برخی از گروههای سنی و افرادی که دارای شرایط خاص هستند مانند زنان باردار، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. در گذشته و با توجه به در دسترس نبودن واکسن برای این بیماری، تقریبا تمامی کودکان تا زیر سن 12 سالگی به این بیماری مبتلا میشدند. اما امروزه با توجه به کشف واکسن، آبله مرغان دیگر یک بیماری همهگیر محسوب نمیشود و بسیاری از کودکان با پرستار کودک می تواند این بیماری را به پایان برسانند.
علائم آبله مرغان در کودکان
شایعترین علائم این بیماری در کودکان عبارتند از:
- تب، بدن درد و سردرد که اغلب یک روز قبل از ظاهر شدن بثورات شروع میشوند
- بثورات پوستی که بعد از مدتی به تاولهای کوچک خارشدار تبدیل میشوند
- از دست دادن اشتها یا مشکلات تغذیهای
- برخی از کودکان چند روز احساس ناراحتی میکنند و برخی فقط نوع خفیف بیماری را میگیرند. اما اکثر آنها در عرض یک هفته بهبود مییابند. تاولها در این یک هفته خشک و پوسته پوسته میشوند. سپس به تدریج محو شده و بعد از دو هفته کاملا از بین میروند.
آبله مرغان در بزرگسالان
پس از ابتلا به آبله مرغان در دوران کودکی، معمولا آنتیبادیهایی در برابر عفونت در بدن تولید میشوند که نسبت به ابتلای مجدد ما را مصون میکنند. با این حال، ویروسی که باعث آبله مرغان میشود قادر است در بافتهای عصبی بدن به صورت غیرفعال (خفته) باقی مانده و در بزرگسالی به شکل بیماری زونا ظاهر شود. بنابراین آبله مرغان در بزرگسالی به نام بیماری زونا شناخته میشود. ممکن است فردی که زونا دارد آبله مرغان هم بگیرد؛ اما برعکس این موضوع صادق نیست.
علائم آبله مرغان در بزرگسالان
علائم آبله مرغان در بزرگسالان معمولا شبیه علائم این بیماری در کودکان هستند اما از نظر شدت ممکن است شدیدتر باشند. این بیماری از طریق علائم زیر که یک تا سه هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع میشود خود را نشان میدهد:
- علائمی شبیه آنفولانزا مانند تب، خستگی، کاهش اشتها، بدن درد و سردرد
- لکههای قرمز روی صورت و سینه
- ترشح تاولها
آبله مرغان در بارداری
زنان باردار یکی از گروههایی هستند که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. آبله مرغان تقریبا از هر 1000 زن باردار بر روی 3 نفر از آنها تاثیر میگذارد. بین بیماری هم برای مادر و هم برای جنین او میتواند عوارض جدی ایجاد کند.
تشخیص آبله مرغان
پزشکان معمولا آبله مرغان را بر اساس بثورات پوستی تشخیص میدهند. اگر شکی در مورد تشخیص وجود داشته باشد؛ میتوان حضور این بیماری را با تستهای آزمایشگاهی از جمله آزمایش خون یا کشت نمونه ضایعات پوستی تایید کرد.
روش درمان آبله مرغان
در کودکان سالم، آبله مرغان معمولا نیازی به درمان پزشکی ندارد. در این شرایط متخصص ممکن است فقط یک آنتی هیستامین برای تسکین خارش پوست تجویز کند. اما در بیشتر موارد، بیماری باید دوره خود را طی کند.
واکسن آبله مرغان
آبله مرغان واکسن دارد؛ اما به دلیل ریشهکن شدن این بیماری در جهان، تزریق آن بخشی از برنامه واکسیناسیون دوران کودکی نیست. این واکسن فقط برای کودکان و بزرگسالانی که در برابر عوارض آبله مرغان آسیبپذیر هستند توصیه میشود. تخمین زده میشود که تزریق دو دوز توصیه شده واکسن، میتواند تا 98 درصد از آبله مرغان در کودکان و تا 75 درصد در نوجوانان و بزرگسالان محافظت کند. بنابراین ممکن است بعد از واکسیناسیون هم به این بیماری مبتلا شوید. علاوه بر این، این احتمال وجود دارد که فردی که واکسن را دریافت کرده است؛ پس از تماس نزدیک با فردی که زونا دارد به آبله مرغان مبتلا شود.
واکسن آبله مرغان برای چه کسی مناسب است
متخصصان CDC تزریق دو دوز واکسن آبله مرغان را به کودکان، نوجوانان و بزرگسالانی که هرگز آبله مرغان نگرفتهاند و هرگز واکسینه نشدهاند توصیه میکنند. به طور معمول کودکان باید اولین دوز واکسن این بیماری را در سن 12 تا 15 ماهگی و دوز دوم را در سنین 4 تا 6 سالگی دریافت کنند.
واکسن آبله مرغان برای چه کسی مناسب نیست
افرادی که شرایط زیر را دارند نباید واکسن آبله مرغان را تزریق کنند:
- گروههای که به ضعف در سیستم ایمنی مبتلا هستند
- افرادی که قبلا به دوز اول واکسن یا ترکیبات اولیه آن واکنش آلرژیک جدی (واکنش آنافیلاکتیک) نشان دادهاند
- زنان باردار (اگر واکسن آبله مرغان زدهاید سعی کنید تا 1 ماه پس از آخرین دوز اقدام به بارداری نکنید.)
- افرادی که در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستند باید واکسیناسیون را تا بهبودی کامل به تعویق بیندازند
پیشگیری از آبله مرغان
واکسن آبله مرغان (واریسلا) بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. کارشناسان CDC تخمین زندهاند که واکسن تقریبا تا 98 درصد از افرادی که هر دو دوز توصیه شده را تزریق کردهاند محافظت کامل میکند. در افرادی که دوز توصیه شده را تکمیل نکردهاند نیز به طور قابل توجهی شدت بیماری کم میشود.
آبله مرغان از چه طریقی منتقل می شود
آبله مرغان یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که به راحتی از افراد مبتلا به افرادی که هرگز به این بیماری مبتلا نشدهاند یا هرگز واکسن نزدهاند سرایت میکند. اگر یک نفر در خانواده به این بیماری مبتلا شود، تا 90 درصد افراد نزدیک به بیمار که در برابر این بیماری مصون نیستند نیز به این بیماری مبتلا میشوند. این ویروس عمدتا از طریق تماس نزدیک با فردی که آبله مرغان دارد منتشر میشود.
عوارض آبله مرغان
آبله مرغان معمولا یک بیماری خفیف است. اما میتواند در برخی افراد شکل جدیتری به خود بگیرد و منجر به عوارض زیر شود:
- عفونتهای باکتریایی پوست، بافتهای نرم، استخوانها، مفاصل یا جریان خون (سپسیس)
- کم آبی بدن
- پنومونی
- التهاب مغز (آنسفالیت)
- سندرم شوک سمی
- سندرم ری در کودکان و نوجوانانی که هنگام ابتلا به آبله مرغان آسپرین مصرف میکنند
- مرگ
کامل و مفید بود ممنون