مراقبت از بیمار سکته مغزی چگونه است؟

نگهداری کردن و مراقبت از بیماری که دچار سکته مغزی شده است در منزل خیلی خیلی مهم است، در این مقاله مطالبی را درباره ی مراقبت از بیمار سکته مغزی و نگهداری از سالمند را با شما به اشتراک می گذاریم.

سکته مغزی چیست؟

زمانی که جریان خون ناحیه ای از مغز کم شود یا قطع شود سکته مغزی اتفاق می افتد که طی آن اکسیژن رسانی و رسیدن مواد غذایی به مغز مختل می شود.

مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

در صورت بروز سکته مغزی سلول های مغزی در طی چند دقیقه می میرند، سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است و درمان آن باید بدون صرف وقت و بلافاصله انجام شود، اقدام های سریع می تواند تخریب و آسیب مغزی را کم کند و از عوارض بعدی هم پیشگیری و جلوگیری کند.

سکته مغزی کوچک یا سکته خفیف به حمله های ایسکمیک مغزی که باعث به وجود آمدن علائم گذرایی اطلاق می شود که شبیه علائم سکته مغزی هستند، این حمله ها باعث به وجود آمدن علائم دائمی نمی شوند.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر

چه عواملی باعث سکته مغزی می ‌شود؟

  • افزایش وزن یا چاقی
  • بی‌تحرکی
  • مصرف بیش از حد الکل
  • مصرف مواد مخدر مانند کوکائین و متامفتامین
  • پرفشاری خون
  • استعمال فعال یا غیرفعال دخانیات
  • کلسترول بالا
  • دیابت
  • آپنه خواب انسدادی
  • بیماری‌های قلبی-عروقی مانند نارسایی قلب، عفونت‌های قلب یا آریتمی قلبی
  • سابقه سکته مغزی در خانواده

کمک های اولیه بعد از سکته مغزی

در صورت مشاهده علائم سکته مغزی در سریع ترین زمان ممکن با 115 تماس بگیرید، تا رسیدن آمبولانس می توانید اقدامات زیر را انجام بدهید.

  1. در قدم اول نبض بیمار را چک کنید، در صورتی که بیمار نبض نداشت در صورتی که احیای قلبی را بلد هستید انجام دهید.
  2. در صورتی که در دهان بیمار چیزی وجود دارد آن را خارج کنید
  3. در صورتی که بیمار هوشیاری ندارد و گیج و بیهوش است به او غذا و نوشیدنی نخورانید.
  4. بیمار را به پهلو برگردانده و راه هوایی او را باز کنید.
  5. سر بیمار را بالا بگیرید
  6. در صورتی که لباس بیمار تنگ و دکمه دار است دکمه ها را باز کنید.
مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

سایر عوامل مرتبط با ریسک بالا

  • سن: کسانی که بالای 55 سال هستند ریسک بیشتری نسبت به افراد جوان‌تر دارند.
  • جنسیت: مردها ریسک بیشتری دارند، خانم‌ها معمولاً در سنین بالاتر دچار سکته مغزی می‌شوند، ولی احتمال مرگ‌ومیر در خانم‌ها بیشتر از آقایان است.
  • هورمون‌ها: استفاده از قرص‌های ضدبارداری یا هورمون‌های حاوی استروژن، ریسک سکته مغزی را بالا می‌برند.

عوارض سکته مغزی

سکته مغزی می تواند گاهی ناتوانایی هایی را به صورت موقت یا دائم به وجود آورد، این ناتوانایی ها بستگی دارد که خون رسانی در کدام قسمت مغز و به چه مدتی مختل شده است، این عوارض می توانند شامل مورد های زیر باشد:

  • فلج یا از دست دادن حرکت عضلات: ممکن است فلج شدن در یک سمت بدن باشد و یا از دست دادن کنترل بعضی از ماهیچه ها همانند عضله های یک طرف صورت یا یک بازو.
  • مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن: همچنین سکته می تواند بر کنترل کردن دهان و گلو هم اثر بگذارد و حرف زدن، بلعیدن و غذا خوردن را برای ما سخت کند.
  • از دست دادن حافظه یا مشکلات فکری: اکثر کسانی که سکته مغزی داشته اند دچار کاهش حافظه هم شده اند و حتی ممکن است در تفکر، استدلال کردن، قضاوت کردن و درک کرن مفاهیم هم مشکل پیدا کنند.
  • مشکلات عاطفی: ممکن است افرادی که سکته کرده اند در کنترل کردن احساسات خود مشکل بیشتری داشته باشند یا به افسردگی دچار شوند.
  • درد: از عوارض دیگر سکته مغزی می توان به درد، بی حسی یا سایر احساسات غیر معقول اشاره کرد، مثلا اگر باعث از بین رفتن احساس در بازوی چپ شود ممکن است احساس سوزن سوزن شدن ناخوشایندی در همان بازو داشته باشیم.
  • تغییر در رفتار و توانایی مراقبت از خود: کسانی که دچار سکته شده اند ممکن است که گوشه گیری بیشتری نسبت به بقیه افراد داشته باشند و حتی ممکن است در کار های نظافت و روزمره خود به کمک نیاز داشته باشند.
مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

درمان و بهبودی از سکته مغزی

به نقل از cdc – درمان سکته مغزی شما از لحظه ای شروع می شود که خدمات فوریت های پزشکی (EMS) برای انتقال شما به بیمارستان می رسند.

هنگامی که در بیمارستان بستری می شوید، ممکن است مراقبت های اضطراری، درمان برای جلوگیری از سکته مغزی دیگر، توانبخشی برای درمان عوارض جانبی سکته مغزی یا هر سه مورد دریافت کنید.

نکات مهمی که باید پیش از ترخیص بیمار سکته قلبی از بیمارستان به آن ها توجه شود.

  1. از میزان شدت آسیبی که مغز در سکته دچار شده اطلاعات کافی داشته باشید.
  2. از پزشک درخواست کنید که وضعیت بیمار را هم به صورت شفاهی و هم کتبی شرح دهد.
  3. جهت درمان های جانبی اصل یا کپی پرونده بیمار را از بیمارستان دریافت کنید.
  4. لیست داروهای بیمار را به صورت شخصی از پرستار بخش دریافت کنید.
  5. برای استفاده از بیمه تکمیلی بیمار از بیمارستان نامه دریافت کنید.
  6. در صورت ترخیص بیمار با  PEG (لوله غذای بیمار) نحوه نگهداری و کار با این لوله را پرستار بپرسید.
  7.  زمان تعویض سوند دائم بیمار را از پرستار بپرسید.
  8.    پرستار بیمار متخصص و حرفه ای برای بیمارتان استخدام کنید.

مراقبت از بیمارسکته مغزی

بهبود یافتن کسی که سکته کرده با توجه به شدت و آسیب و علائم فرد ممکن است چندین ماه و یا سال طول بکشد، و بهبودی بعد از سکته بازه زمانی مشخصی ندارد و بهتر است یک برنامه‌ریزی درست داشته باشید تا بتوانید این دوران را سپری کنید و بیمار نیز به پیشرفت سریع‌تری دست پیدا کند.

مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

فرد بیمار را به ورزش توانبخشی روزانه تشویق کنید

انجام توان بخشی یکی از کارهای مهمی است که بعد از سکته مغزی باید برای بیمار انجام شود:

فیزیوتراپی: هدف از انجام فیزیوتراپی این است که بیمار به‌وسیله تمرینات کششی و تجهیزات فیزیوتراپی فعالیت‌های ساده حرکتی مثل: ایستادن، راه رفتن، نشستن و … را بتواند دوباره انجام دهد.

کار درمانی: کاردرمانی به فرد سکته کرده کمک می‌کند تا در حد امکان در کارهایش مستقل شود این نوع درمان که شامل ورزش و تمرین می باشد به فرد کمک می‌کند که فعالیت‌هایی مانند نوشیدن، بلعیدن، نوشتن، جویدن و … را انجام دهد.

گفتار درمانی: گفتار درمانی برای کسانی مناسب است که مشکل در شناخت و تفکر ندارند و فقط در شکل گفتاری، درک گفتار و … با مشکل مواجه هستند، گفتار درمان کمک می ‌کند تا بیمار مهارت‌های گفتاری را بیاموزد و بتواند همه و یا برخی از توانایی‌های زبانی و گفتاری را به صورت واضح و منسجم به دست آورد.

داشتن یک رژیم غذایی سالم ضروری است

رژیم غذایی مناسب که بتواند همه ی انرژی مورد نیاز برای فرد سکته مغزی را تأمین کند می‌تواند او را در سرعت بخشیدن و بهبود و درمان هرچه بهتر و سریعتر یاری کند.

  • سعی کنید بیشتر از مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز استفاده کنید.
  • حتماً مصرف سبزیجات را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  • بهتر است از غذاهای کامل همانند حبوبات، میوه‌ها و… استفاده کنید.
  • از غذاهایی که حاوی فیبر بالایی هستند مثل میوه‌ها، سبزیجات پخته و خام و … غافل نشوید.
  • از مصرف چربی‌های اشباع شده مثل روغن پالم، کره، خامه، گوشت‌های فراوری‌شده، غذاهای فست فودی و … خودداری کنید.
  • از مصرف شیرینی‌جات، نمک، شکر خودداری کنید.

مصرف داروهای تجویزشده طبق دستور پزشک

دارو هایی که برای افرادی که سکته مغزی کرده اند تجویز می شود شکل های مختلف و متنوعی از دارو ها را در برمیگرد، مثلا رقیق کننده های خون، کنترل کسترول و …

دارو ها باید طبق تجویز پزشک مصرف شود و بهتر است که تمام علائم و نشانه ها و رفتار بیمار را در نظر بگیرید تا اگر بعد از مصرف داروی خاص مشکلی پیش آمد با دکتر مشورت کنید.

بدون تجویز پزشک مکمل و دارو استفاده نکنید

بعضی از مکمل ها باعث افزایش خطر سکته می شوند، ممکن است تحت تاثیر تبلیغات مکمل های سکته مغزی قرار بگیرید اما همیشه و حتما قبل از خرید کردن و مصرف کردن از پزشک خود مشورت بگیرید.

رسک های سکته مغزی را کنترل کنید

عواملی نظیر فشار خون، کلسترول خون و استرس شدید را کنترل و درمان کنید، جهت درمان و کنترل بیماری ها سالانه چکاپ انجام دهید.

مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

مراقب عوارض جانبی سکته مغزی باشید

امیدواریم که حال و وضعیت بیمار بعد از مرخص شدن از بیمارستان بهبود یابد، در بعضی از موارد عوارض جانبی جدید سکته ممکن است بعد از ماه ها خود را نشان دهد، اگر در بیمار خود چیز غیر معمول و متفاوتی را دیدید سریعا با پزشک او یا متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.

مراقبت‌ های روان‌شناختی را جدی بگیرید

بیماری که دچار سکته مغزی شده است ممکن است با اضطراب، افسردگی، غم و اندوه که بعد از سکته ی مغزی به طور طبیعی اتفاق می افتد رو به رو شود، بهتر است سعی کنید حالت های روحی فرد را درک کنید و رفتار مناسب و درستی را با فرد بیمار داشته باشید.

با علائم سکته مغزی مجدد آشنایی داشته باشید

شناختن و اطلاعات داشتن درباره ی علائم هشدار دهنده ی سکته مغزی برای درمان به موقع اهمیت دارد در طول 3 ماه اول پس از سکته خطر سکته دوم وجود دارد که از جمله علائم می توان به این موارد اشاره کرد: افتادگی صورت، حرف زدن نامفهوم، سر درد شدید، سرگیجه، تغییر در بینایی و …

فعالیت‌های روزمره را تنظیم کنید

بیماری که سکته کرده است باید بتواند با توجه به توانایی های خود بعد از سکته کارهای روزمره خود را انجام دهد.

اگر سکته مغزی باعث شده است که یک قسمت از بدن فرد ناتوان شده باشد او می تواند با بهره بردن از وسایل جدید کارهای روزمره خود را انجام دهد مانند آشپزی کردن با یک دست.

برای کمک به راه رفتن فرد از عصا، واکر و وسایل کمکی استفاده کنید تا از زمین خوردن فرد جلوگیری کنید، فرد بیمار را به بیرون و تفریح بردن باعث روحیه دادن به فرد و انگیزه گرفتن او می شود و روند بهبود را سرعت می بخشد.

مصاحبت با افراد دیگری که سکته کرده اند می تواند به فرد کمک کند، زیرا این افراد همدیگر را به خوبی درک می کنند و وقتی می فهمند افراد زیادی با مشکلات آن ها وجود دارند بهتر با مشکلات کنار می آیند.

مراقبت از بیمار سکته مغزی
مراقبت از بیمار سکته مغزی

شرایط منزل خود را تغییر دهید

ایجاد ایمنی را در خانه جدی بگیرید، سکته مغزی باعث زمین خوردن افراد می شود پس تغییراتی باید در منزل به وجود بیاید که این تغییرات برای بیمار ضروری و واجب است.

یکی از این تغییرات می تواند نصب نرده در مسیر حمام، راهرو و سرویس بهداشتی باشد تا از زمین خوردن فرد پیشگیری شود.

بعضی از قالیچه ها ممکن است ناگهان از زیر پا خارج شوند این قالیچه ها را جمع کنید و همچنین وسایل اضافه که ممکن است مشکلاتی را برای بیمار به وجود آورد را هم جمع کنید.

به بهبودی اعتقاد داشته باشید

این را از یاد نبرید که بهبودی همیشه امکان دارد، مهم نیست چند وقت از سکته گذشته باشد، مغز انسان به طور مداوم تغییر می کند، به خدا ایمان داشته باشید حتی در زمانی که شرایط سخت است و بر مراد شما نیست.

شرکت سپید گستر می‌تواند به صورت حرفه‌ای و 24 ساعته خدمات پرستاری و مراقبت را به صورت ویژه به بیماران سکته مغزی ارائه دهد.

همچنین این موسسه در حوضهٔ پرستاری در منزل (پرستار کودک، پرستار بیمار، پرستار سالمند) فعالیت دارد و آمادهٔ خدمات‌رسانی به شما عزیزان می ‌باشد.

تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
تماس با خدمات پرستاری سپید گستر
انتشار یافته: 8
  1. حمیدرضا جلالی 1 سال قبل

    مقاله هاتون رو دنبال میکنم یکی از یکی بهتر

  2. یعقوب سرمد 1 سال قبل

    امکان انجام امور روزمره توسط پرستار سالمند وجود دارد؟

  3. یوسف مجیدی 1 سال قبل

    امکان استخدام یک پرستار برای دو کودک در یک منزل وجود دارد؟

  4. هادی ترابی 1 سال قبل

    امکان نگهداری همزمان یک سالمند و یک کودک توسط یک پرستار وجود دارد؟

  5. یدالله عسگری 1 سال قبل

    خدمات سپید گستر بی نظیره

  6. علی محمد صمدی 1 سال قبل

    مادربزرگم را خودم ازش نگهداری میکنم مطالب سپید گستر
    شما در مورد نگهداری از سالمند خیلی بهم کمک کرده

  7. سارا پیروزی 7 ماه قبل

    سلام از سالمندی که سکته مغزی کرده هم مراقبت می کنید؟

    1. sepidgostar 7 ماه قبل

      سلام وقتتون بخیر، بله خدمات برای همه افراد در هر سنی ارائه داده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با رعایت موارد اخلاقی وارد نمایید