در این مقاله اطلاعاتی که لازم است درباره دلایل بروز عوارض شدید بیماری کرونا در سالمندان بدانید و اینکه چه کاری میتوان برای جلوگیری از ابتلای آنها انجام داد را ارائه کردهایم.
وقتی صحبت از بیماری کرونا یا همان ویروس COVID-19 می شود؛ بر اساس آنچه که تحقیقات از ابتدای ورود این ویروس نشان دادهاند مشخص شد که افراد مسن در معرض ابتلا به این ویروس با علائم شدید قرار دارند. تحقیقات نشان میدهد بزرگسالان 60 سال و بالاتر، به ویژه در افرادی که از قبل دچار بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی، ریوی، دیابت یا سرطان بودند؛ بیشتر از سایر گروههای سنی به ویروس کرونا شدید و حتی در مواردی کشنده مبتلا میشوند.
با توجه به این شرایط، دیده شده که خانوادههای دارای عزیز سالخورده، بیشتر دغدغه و استرس ابتلای آنها به این ویروس را دارند. بنابراین ما امروز در اینجا خواهیم گفت که چرا بیماری کرونا در سالمندان نگرانکننده است و چگونه میتوان خطرات ابتلا به این بیماری را در آنها کاهش داد.
سپید گستر پرستار سالمند را برای نگهداری از سالمند در منزل برای دوران کرونا به شما پیشنهاد می دهد. با کارشناسان سپید گستر جهت مشاوره تماس بگیرید.
چرا بیماری کرونا در سالمندان خطرناک است؟
همهگیری COVID-19 یا بیماری کرونا به طرق جدی بر سلامت جمعیت جهانی تأثیر گذاشته است. در بسیاری از کشورها، افراد مسن در حال حاضر با بیشترین تهدیدها و چالشها روبرو هستند. اگرچه تمام گروههای سنی در معرض ابتلا به بیماری کرونا قرار دارند؛ اما افراد مسن در صورت ابتلا به این بیماری به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی همراه با افزایش سن و شرایط بالقوه سلامتی در آنها، در معرض خطرات قابل توجهی قرار دارند.
گزارشهای اولیه نشان میدهد که از کل تعداد افراد مبتلا به بیماری کرونا رقمی معادل 26 درصد آنها ممکن است نیاز به پذیرش در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) داشته باشد. حدود 11 درصد از افراد مبتلا که فوت کردهاند؛ غالبا افراد مسن و سالخورده بودهاند.
پس همانطور که میدانید و بارها و بارها از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شده است؛ خطر ابتلا به بیماری کرونا با علائم شدید با افزایش سن، افزایش مییابد. بنابراین این ویروس برای بزرگسالان مسن بیشترین خطر را به همراه دارد و سلامتی آنها را به طرز قابل توجهی تهدید میکند.
آیا تنها فاکتور سن سبب بروز عوارض جدیتر بیماری کرونا در سالمندان میشود؟
بد نیست بدانید که تنها عامل سن خطر ابتلا به نوع شدید بیماری نیست. در واقع این تصور که COVID-19 فقط افراد مسن را تحت تأثیر قرار میدهد اشتباه است. همانطور که نتیجه آمارها نشان میدهد 10 تا 15 درصد از افراد زیر 50 سال در هنگام ابتلا به این ویروس، دچار عفونت متوسط تا شدید شدهاند.
در مواردی هم عوارض شدید بیماری در افراد نوجوان یا بیست ساله دیده شده است که بسیاری از آنها به مراقبتهای ویژه نیاز داشتهاند و متأسفانه برخی از آنها نیز فوت کردهاند.
اما همانطور که اشاره کردیم؛ برای این موضوع که چرا افراد مسن به شدت تحت تأثیر عوارض ویروس کووید 19 قرار میگیرند دلایلی وجود دارد. این فاکتورها ممکن است مربوط به تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با افزایش، کاهش عملکرد سیستم ایمنی و ابتلا به یک یا چند بیماری زمینهای در آنها باشد. تمامی این موارد سبب شده که افراد مسن در معرض بیشتر ابتلا به این عفونت قرار بگیرند و این ویروس با عوارض شدیدتری در بدن آنها ظاهر شود.
پس با توجه به آنچه که توسط تحقیقات دانشمندان و پزشکان مشخص شده است؛ افزایش سن تنها یکی از عوامل موثر در ابتلا به ویروس کرونا با عوارض شدید در افراد است. به عنوان مثال یک فرد 50 ساله بیش از فرد 40 ساله در معرض خطر ابتلا به این بیماری با عوارض شدید قرار دارد.
به طور مشابه نیز افراد در 60 یا 70 سالگی به طور کلی در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریهای ویروسی با عوارض شدیدتر نسبت به افراد 50 ساله هستند. اما لازم است بدانید که بیشترین خطر ابتلا به بیماری کووید19 با عوارض بسیار شدید، در بین افراد 85 سال یا بالاتر دیده شده است.
آیا جنسیت تاثیری در میزان و شکل عوارض بیماری کرونا در سالمندان دارد؟
نتایج یک تحقیق که توسط دکتر هنریک سالج، متخصص اپیدمیولوژی بیماریهای عفونی در دانشگاه کمبریج انگلستان انجام شده نیر بسیار جالب و قابل توجه است. او می گوید: “در بیماری کووید 19 سن نمیتواند همه چیز را توضیح دهد. جنسیت نیز یک عامل خطرناک قوی است.
زیرا مردان تقریبا دو برابر بیشتر از زنان در اثر ویروس کرونا فوت کردهاند.” این نتیجه ممکن است به دلیل تفاوت ظرفیت قلبی _عروقی و ریوی بدن زنان در مقابل مردان باشد. این مکانیزم طبیعی سبب بالا رفتن احتمال مقاومت بدن آنها در برابر آسیبهای ناشی از COVID-19 شده است.
یک تحقیق موازی دیگر نیز نتیجه این پژوهش را تایید میکند. جسیکا متکالف، متخصص جمعیتشناسی در دانشگاه پرینستون نیوجرسی میگوید که: “تفاوت در سیستم ایمنی بدن زن و مرد میتواند نمود خطرات مختلف بیماری کووید19 را توضیح دهد. سیستم ایمنی بدن زنان ممکن است با شناسایی عوامل بیماریزا کمی زودتر فعال شود و از تکثیر تعداد زیاد ویروس جلوگیری کند.”
از این رو با تکیه بر این نتایج میتوان گفت که با تغییر شیوه زندگی این عزیزان میتوان از بروز شرایط تهدیدکننده این ویروس در هنگام مواجهه با بیماری کرونا در سالمندان کاست. بنابراین با تغییر در سبک زندگی این افراد و آموزش بهتر و بهینه آنها در جهت بالابردن ظرفیت سیستمهای مراقبتهای بهداشتی فردی میتوان اثرات مخرب همهگیری این بیماری را که به طور جدی بر سلامت افراد مسن تأثیر میگذارد کاهش داد.
برای کمک به افراد مسن در طی بیماری همهگیر ویروس کرونا چه کاری میتوان انجام داد؟
حمایت از افراد مسن و خانوادههای آنها و حتی مراقبان و پرستاران این قشر، میبایست بخشی اساسی از واکنش جامعه به بیماری همهگیر کرونا باشد. در زمان انزوا و قرنطینه، افراد مسن نیاز به دسترسی بیشتری به مواد غذایی، داروها و کمکهای مالی و عاطفی برای حفظ سلامت جسمی و مراقبتهای اجتماعی خود دارند. بنابراین توجه بیشتر به این قشر از سوی جامعه، سبب توانایی بیشتر در کنترل این بیماری و عدم مواجه شدن با شرایط غمانگیز و تاسفبار میشود.